Miért tapostak agyon 36 embert Sanghajban percekkel éjfél előtt?

Sanghajban hororral köszöntött be az új év. 36 ember meghalt, csaknem ötven megsebesült, amikor éjfél előtt pánik tört ki a szilveszterezni összegyűlt tömegben a kínai város történelmi Bund negyedében, egy téren, a folyóparton. A BBC a közösségi médiára hivatkozva arról ír, hogy egy éjszakai klub erkélyéről hamis bankjegyeket szórtak a bulizók közé. Többen megálltak, hogy összegyűjtsék ezeket, így feltorlódott a tömeg, és kitört a pánik.

A sanghaji városháza szerint a helyzet röviddel fél 12 után durvult el igazán. A közösségi oldalakra kitett fotók alapján a tömeg akkora volt, hogy szinte lépni nem lehetett. Az áldozatokat agyonnyomta a többi ünneplő. Többségükben fiatalok voltak, és az állami média szerint 25-en közülük nők. Amikor már nyilvánvaló volt a baj, az emberek egymába kapaszkodva próbáltak folyosót nyitni a mentőknek. Hszi Csin-ping elnök azt ígérte: kivizsgálják, pontosan mi okozta a tragédiát. Kína első embere korábban Sanghaj élén állt.

Pedig az idén törölték is a hagyományos tüzijátékot a Bund negyedben, pontosan azért, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot – írja a Shanghai Daily. Egy angol turista arról számolt be a BBC-nek, hogy holttesteket látott maga körül a földön, a tömegben egymásnak nyújtottak elsősegélyt az emberek, miközben a rendőrök csak álltak. “Megkérdeztem az egyiket, hogy segíthetek-e, de csak annyit mondott, hogy menjek tovább. Láttam, ahogy egy férfi szájon át lélegezteti a barátnőjét vagy a feleségét, és a rendőrök még mindig nem tettek semmit.”

A Shanghai Daily szerint csaknem 300 ezren gyűltek össze éjfél előtt a környéken, ahol közlekedni sem lehetett a tömegtől.A kínai Twitteren, a Sina Weibón azt írta valaki, hogy a tömeg annyira sűrű volt, hogy azok, akik benne voltak, mozdulni sem tudtak, csak sodródtak a többiekkel. Egy amerikai fotós arról számolt be, hogy mindenki elveszítette a fejét, az emberek sírtak. A legrosszabbat hozta ki belőlük az, ami történt.

Kínában egyre népszerűbb a szilveszter, bár az ottani hagyományok szerint a Holdújév az igazi ünnep. A keleti parton mind többen veszik át az amerikai és európai szokásokat. Sanghajban ennek régi hagyománya van, hiszen maga a város is úgy épült, hogy brit, francia és amerikai negyedet hoztak létre a tengerpart közelében. A ma már 25 milliós nagyváros európai stílusú épületeinek megalkotásában egy magyar építész, Hugyecz László is fontos szerepet játszott a múlt század elején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez