Rekordot döntött Izraelben az alijázók száma

A nyári gázai háború, a rakétázások, merénylek, az egyre feszültebb izraeli-palesztin visony ellenére tíz éve nem telepedtek le annyian Izraelben, mint 2014-ben.

Az év végén publikált adatok szerint 26 és fél ezren vándoroltak be tavaly Izraelbe, 32 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A zsidó állam történetében először Franciaországból érkeztek a legtöbben, 7 ezren. Dupla annyian, mint 2013-ban.

A háborús Ukrajnából 5840-en jöttek, az ő esetükben 190 százalékos volt a növekedés. Ugyanakkor a bevándorlási ügyeket intéző Zsidó Ügynökség vezetője, Nathan Sharansky szerint most először fordult elő, hogy a “szabad világból”  többen alijáztak, mint a konfliktus-térségekből. “A trend azt bizonyítja, hogy Izrael vonzó hely, ahol jó élni. És annak a közös erőfeszítésnek az eredménye, amelyet a világ különböző pontjain élő zsidókkal együtt tettünk a bevándorlás népszerűsítésére, a kapcsolattartás erősítésére Izraellel” – mondta.

A bevándorlók beilleszkedéséért felelős miniszter, Sofa Landver arra számít, hogy 2015-ben egyedül Franciaországból újabb 10 ezer zsidó alijázik majd, és az összes új bevándorló száma meghaladja a 30 ezret.

Az új izraeliek közül a legtöbben Tel Avivban telepedtek le, a második helyen a tengerparti Netanja, a harmadikon pedig Jeruzsálem áll, majd Haifa és Ashod jön a sorban – írja az ynet.news.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez