Letette a hivatali esküt Dilma Rousseff brazil elnökasszony

Immár hivatalosan is megkezdődött Dilma Rousseffnek, Brazília elnökasszonyának második kormányzati mandátuma. A régi-új államfő ígéretet tett a brazil gazdaság újbóli felpörgetésére, valamint a szegénység felszámolását célzó szociális felzárkóztató programok kiszélesítésére.

A szépen hangzó ígéretek mellett azonban Dilma Rousseffnek aligha lesz könnyű dolga, hiszen baloldali kormányának az állami Petrobras olajcéget érintő korrupciós botránnyal, valamint egy megtorpanó gazdasággal kell majd többfrontos harcot vívnia.

A beiktatási ceremónián az immár 12 éve kormányzó Partido dos Trabalhadores (PT) híveinek ezrei vettek részt. Az elnökasszony, aki egykor gerilla volt, és a katonai diktatúra üldözöttje, a törvényhozás előtt korrupcióellenes nemzeti összefogásra és a Petrobras védelmére szólított fel, az olajcéget kiszipolyozó „külső és belső” ellenségekkel szemben.

Arra is kitért, hogy a brazil gazdaság növekedésének dinamizálását kormánya kiemelten kezeli majd, a folyamat első lépéseként Rousseff az államkasszát tenné rendbe.

„Az államháztartás rendbetételére úgy is lehetőség nyílik, hogy nem fordítunk hátat szociális kötelezettségeinknek” – mondta az elnökasszony, majd hozzátette, hogy a gazdasági reformok mellett folytatódnak majd a szegénység felszámolását célzó szociális programok is.

Beiktatási ceremóniáján Dilma Rousseff a törvényhozás támogatását kérte kormánya számára, amire az elemzők szerint szüksége is lesz majd, mivel a kongresszus korántsem zárkózik fel egy emberként a PT Dilma nevével fémjelzett politikai projektje mögé.

Kormánya külpolitikájáról szólva Rousseff elmondta, hogy Brazília számára továbbra is a latin-amerikai régió stabilitása szerepel az első helyen, és a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India és Kína) közötti „globális stratégai partnerség” is kiemelt fontosságot kap. Akárcsak a kapcsolatok rendezése az Egyesült Államokkal. A kétoldalú viszonyt némileg megviselte az elnökasszonyt személyesen is érintő lehallgatási botrány.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez