Rabszolgaság az Angyalok szigetein, Dél-Koreában

Rokkant rabszolgák termelik ki a sót a tengerből azon az 1003 kis szigeten, melyeket az Angyalok szigeteinek neveznek a turistacsalogató könyvek, de a helyiek csak rabszolga szigeteknek hívják őket Dél-Korea délnyugati partjainál.

38 ezer gazdaságot vizsgált meg a rendőrség az Angyalok szigetein, és több mint száz rabszolga munkást talált. Nagyrészük eltűnt személy volt, és szellemi fogyatékos. A gazdákat bíróság elé állították: pénzbüntetésre ítélték őket, és arra, hogy fizessék ki a rabszolgák bérét. Egy rab 35 ezer dollárt kapott azért, mert félig megvakult a sólepárlás közben. Ebben az esetben a gazdát három és féléves börtönre is elítélték, de ő fellebbez – írja az amerikai AP hírügynökség.

Mire hivatkozik? Arra, hogy az Angyalok szigetein ez már évszázados gyakorlat. Mindenki tud róla és senki sem tesz semmit. A helyi rendőrség sem lépett soha akcióba. Csakis a központból érkezett rendőrök razziáztak a szigeteken. Sok rabszolga kiszabadult, de valószínű, hogy sokan még továbbra is napi 18 órát dolgoznak a sófarmokon – minden fizetség nélkül.

Nem próbálnak meg elszökni a rabszolgák a szörnyű munka és életkörülmények elől? De igen. Csakhogy a helyi közösségek igen összetartóak. A szökött rabszolgákat visszaviszik a “gazdához”, aki aztán laposan ellátja a bajukat. A szökés így általában nem sikerül. De akkor mégis mi váltotta ki a központi hatóságok reakcióját? Egy rabot elengedett a “gazda” felesége egyedül a fodrászhoz. A rabszolga ezt az alkalmat kihasználta arra, hogy levelet küldjön az édesanyjának Szöulba. Az asszony mozgósította a hatóságokat, akik azután kiszabadították a fiát, aki egy 12 éves gyerek szellemi szintjén van. Ma is rémálmok gyötrik a szerencsétlen férfit. A sóra rá sem tud nézni.

Történt pedig mindez Dél-Koreában, Ázsia egyik legfejlettebb államában. A 48 milliós ország tagja a G 20-as csoportnak. Sok világmárkát állítanak elő a dél-koreai óriáscégek, de a perifériákon csak kevés dolog valtozott: a paraszti és halászgazdaságok, vagy a só lepárlását végző farmok olcsó munkaerőt igényelnek, olyat, amelyik nem tiltakozik a rémes munkakörülmények ellen. Hajléktalanok, eltűnt személyek és fogyatékosok képezik itt a rabszolga munkaerőt. Most a nagy rendőri razzia feltárt abból valamit, ami az Angyalok szigetein folyik, de a helyiek kételkednek abban, hogy igazi változások jönnének. Az Angyalok szigetei szerintük a jövőben is rabszolgaszigetek lesznek Dél-Korea délnyugati partjainál.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez