Ezt gondolta Thatcher Gorbacsovról

– Meglehetősen okos és nyílt, bizonyos értelemben sármos és humora is van, valójában tetszett nekem. Biztos vagyok benne, hogy dolgunk van ezzel az emberrel.

Így nyilatkozott mindenki Vasladyje, vagyis Margaret Thatcher Ronald Reagannek, az akkori amerikai elnöknek.

December utolsó napjaiban hozzáférhetővé tették Mihail Gorbacsov 1984-es londoni látogatásával kapcsolatos dokumentumokat. Margaret Thatcherre nagyon jó benyomást tett a szovjet politikus, számolt be az Argumenti i fakti.

Nagy-Britannia Nemzeti Levéltára 30 évvel ezelőtti hivatalos dokumentumokat tárt a világ elé,  közöttük az akkori brit miniszterelnök és az amerikai elnök levelezését. Margaret Thatcher és Ronald Reagan 1984 decemberében Mihail Gorbacsovról is leveleztek.

A Vaslady és a szovjet politikus 1984 februárjában találkozott először, Jurij Andropov temetésén. Legközelebb decemberben, amikor Gorbacsov a Külpolitikai Bizottság vezetőjeként látogatott Londonba és többek között az atomfegyverek leszereléséről is sikeresen tanácskoztak Chequersben.

Nem véletlenül fordított nagy figyelmet Gorbacsovra a Nyugat harminc évvel ezelőtt. Nagyon is jól tudták akkoriban, mennyire beteg a főtitkár, és hogy Konsztantyin Csernyenkónak csak hónapjai vannak hátra. A lehetséges utódok között pedig ott volt Gorbacsov, aki a londoni látogatást követő negyedik hónapban valóban a Szovjetunió főtitkára lett.

Kép: Mihail Gorbacsov, Raisza Gorbacsova és Margaret Thatcher Chequersben, 1984.12.16. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez