Legalább 40 fiút raboltak el szilveszterkor Nigériában

A fiatal gyerekeket a Boko Haram fegyveresei rabolták el Borno államban egyik településéről.

Szilveszter napján csapott le a Boko Haram Malari településre, amely körülbelül 100 km-re található Maiduguritól. Menekültek az AFP hírügynökségnek azt mondták, hogy a fegyveres lázadók teherautókkal jöttek, majd elkezdték összeszedni a településen élő fiatal srácokat. A lázadók körülbelül 40 fiút szakítottak el szüleiktől, majd a Sambisa erdőbe vitték őket. A legfiatalabb 10 éves volt, míg a legidősebb 23. Az erdő Gwoza közvetlen közelében található, a Boko Haram ellenőrzése alatt áll június óta. A lázadók itt kiáltották ki saját Iszlám Államukat, Gwozát pedig a kalifátus központjának tették meg.

A nigériai hatóságok és a helyi média csak pár nappal később értesült a gyerekek elrablásáról, mivel a település teljesen el van vágva a külvilágtól. A biztonsági erőket végül helyi lakosok értesítették, akik több napon át gyalogoltak Maiduguriba, hogy hírt adjanak a történtekről. A Boko Haram azonban azóta sem jelentkezett és azt sem tudni, hogy végül mi történ az elrabolt gyerekekkel.

A Boko Haram Borno államban a legerősebb, fegyveresei több tucat települést és várost tartanak az ellenőrzésük alatt. Ráadásul ez a régió az egyik legelmaradottabb Nigériában, ahol a radikális iszlamisták lázadása óta rendkívüli állapot is érvényben van. Borno több régiójában és körzetében nem működnek a telekommunikációs hálózatok, mert azokat a lázadók gyakorlatilag megsemmisítették.

Fotó: GettyImages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez