Kitoloncolás: már nem a mexikóiak vezetnek

Átalakul Közép-Amerika bevándorlási helyzete: Mexikóban egyre nagyobb elégedetlenség kíséri a közép-amerikai menekülők jelenlétét, az elmúlt időszakban felgyorsult a kiutasításuk. A mexikóiak viszont sikeresebben lépik át az Egyesült Államok határát.

Ezzel együtt már nem a mexikóiak vannak többségben az Egyesült Államokból kiutasítottak között, hanem Guatemala, Salvador, Honduras és Nicaragua menekülői átvették a vezetést ezen a szomorú listán. Mexikó 2014-ben 35 százalékkal több közép-amerikait toloncolt át a mexikói-guatemalai határon, mint az előző években – közüttük vannak azok a kiskorúak, akiket az Egyesült Államok tett át az amerikai határ mexikói oldalára.

Az Egyesült Államokból kiutasított mexikóiak száma eközben lényegesen kisebb: miközben 2007-ben majdnem 800 ezer mexikóit tartóztatott fel az amerikai határőrség, 2014-ben ,,mindössze” 214 ezer akadt fenn az északi szomszéd ellenőrzésein.

Eközben a közép-amerikai országok – elsősorban Honduras és Guatemala – lakói kevesebb sikerrel menekülnek a náluk fejlettebbnek mondható Mexikóba és onnan az Egyesült Államokba.

Ennek a folyamatnak a része az az 52 ezer gyerek, akik a három országból – Salvadorbl, Guatemalából és Hondurasból – igyekeztek az északi szomszédokhoz, és akiket most visszavittek a guatemalai határra: onnan mindenki maga keresheti a szerencséjét.

Közép-Amerika csendes tragédiája eközben bekapcsolódott a térség narkófolyamataiba: a maffiák egy része áttette a székhelyét ezekbe a kis államokba a lazább közigazgatás és a könnyebb ,,személyi” utánpótlás miatt. A szegénységból ugyanis alighanem a menekülés vagy a narkóbiznisz az egyetlen kiút ezekben az országokban.

foto: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez