Franciaország nem küld katonákat Líbiába

Ezt hangsúlyozta Francois Hollande köztársasági elnök. Az ukrajnai válságról szólva elmondta: Asztanaban nemzetközi konferencia lesz: ha az sikerrel zárul, akkor feloldhatják a szankciókat Oroszország ellen.

Franciaország nem küld katonákat Líbiába annak ellenére, hogy tisztában van vele: az ország déli részén terrorista központok alakultak ki. Korábban a francia fegyveres erők távozó vezérkari főnöke javasolta azt, hogy nemzetközi alakulatnak kellene fellépnie Líbiában, mert ellenkező esetben az ország a terrorizmus martaléka lesz. Ez az iszlamista terrorizmus pedig egész Afrikát fenyegetheti!- hangsúlyozta a távozó vezérkari főnök. Több afrikai ország is sürgette Párizst illetve Washingtont: csináljanak rendet Líbiában! Különösen Csád és Niger államfője kérte ezt, hiszen őket közvetlenül fenyegeti a terrorizmus. Sem Párizs sem Washington nem igazán lelkes. Francois Hollande kijelentette: nincsen semmiféle politikai konszenzus Libiában, így nincs mire épiteni egy külföldi katonai beavatkozást. 2011-ben Amerika és Franciaország aktívan fellépett Kadhafi megbuktatása érdekében. Azóta viszont szinte teljes káosz alakult ki az országban.

Ukrajnáról szólva Francois Hollande elnök megemlítette, hogy hamarosan nemzetközi tanácskozás lesz Kazahsztán fővárosában, Asztanaban. Ha ott lesznek sikerek, és főként, ha a helyszínen lesznek eredmények, akkor fel lehet oldani a szankciókat Oroszország ellen. Ha nem lesznek eredmények, akkor maradnak a szankciók- hangsúlyozta Hollande köztársasági elnök, aki a közszolgálati France Inter rádiónak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez