Nem találja ki, min szervezték a terroristák a támadásokat

A napokban felröppentek hírek, miszerint a pénteken történt párizsi terrortámadás előkészületeihez akár egy Playstation játékkonzolt is használhattak. A feltételezés egyáltalán nem légből kapott, a Sony konzolja valóban tökéletes lehet terrortámadások előkészíétsére.

Mikor elkezdődött a hajsza az elkövetők után, a szálak Belgiumba vezettek. Egy feltételezett terrorista lakásán pedig találtak egy Playstation 4 konzolt, bár ezt egyelőre nem erősítették meg a hatóságok. Ez engedte a szakértőket arra következtetni, hogy a játékgépnek köze lehetett a terroristák közötti kommunikációhoz.

Jan Jambon, belga belügyminiszter arról beszélt korábban, hogy a Playstation belső hálózatán való kommunikáció az egyik legnehezebben feltörhető rendszer jelenleg, még a WhatsApp csevegőprogramnál is bonyolultabb hozzáférni az egymásnak küldött információhoz. Nem is beszélve arról, hogy lehetőség van hangalapú csetelésre is. A felhasználók könnyen alakíthatnak ki olyan csetszobákat, amelyben egymással úgy kommunikálhatnak, hogy azt kívülről gyakorlatilag lehetetlen megfigyelni. Sőt, mivel a Playstation szerverein tudunk másokkal együtt játszani, akár bonyolult, játékokon belüli rejtjelekkel is lehet kommunikálni. Így például az is elég lehet, hogy adott módon lövöldözünk egy játékban vagy előre megbeszélt útvonalon autózunk, így továbbítva egyszerű utasításokat.

Persze mivel egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fenti módszerekkel kommunikáltak volna az elkövetők,  ennek ellenére egyre több nyugat-európai országban merül fel, hogy komolyabban kellene felügyelni ezeket a kommunikációs csatornákat. Felmerült még a Whatsapp csetprogram betiltása is.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez