Az Egyesült Államok hírszerzése már ismerte a párizsi támadókat

Az amerikai hírszerzés előtt nagyrészt ismertek voltak a múlt heti párizsi merényletek elkövetői, mindannyian szerepeltek az USA repüléstilalmi listáján – mondta a washingtoni képviselőház néhány tagja, miután zárt ajtók mögött tájékoztatást kaptak vezető biztonsági tisztségviselőktől.

Az egy kivétellel már azonosított támadók szerepeltek az Egyesült Államok repüléstilalmi listáján – közölte az egyik törvényhozó. Hozzátette, hogy a múlt pénteki merényletek óta az amerikai hírszerzés illetékesei egy újabb, a támadásokkal kapcsolatba hozott terrorista nevét is feltették a listára.

A képviselők nevük elhallgatását kérve tárták fel a titkosnak minősített tájékoztató néhány részletét.

Azokat a személyeket, akiknek neve felkerül az USA közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) által érvényesített repüléstilalmi listára, nem engedik felszállni az amerikai légitársaságok járataira, vagy bármilyen olyan légi járatra, amely az Egyesült Államok területét vagy légterét érinti.

Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke csak annyit mondott, hogy ha jól érti, a párizsi támadásokat elkövető terroristák egy része ismert volt az amerikai vezetők előtt.

Az amerikai tengerészgyalogság lapja, a Marine Corps Times kedden úgy értesült, hogy a franciaországi terrortámadást követően a washingtoni külügyminisztérium kérésére megerősítették az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének őrizetét.

A lap szerint a diplomáciai képviseletek őrizetére kiképzett quanticói (Virginia) tengerészgyalogos egység erősítésként küldött csapata már hétfőn a francia fővárosba érkezett. A biztonsági intézkedés hírét Chris Devine őrnagy, a fegyvernem egyik szóvivője megerősítette a Pentagonban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez