Amerikai turisták, ne utazzatok a foci Eb-re Franciaországba!

Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nagy a merényletek valószínűsége a futball Európa-bajnokság idején Franciaországban – figyelmeztet a washingtoni külügy.

Az USA-ban utalnak arra, hogy a francia belügyminisztérium szerint is nagyon komoly kockázata van annak, hogy iszlamista terroristák a futball Európa-bajnokságot használják majd fel újabb akcióik helyszínének. Különösen nagy a kockázat a stadionok környékén – állapítja meg most a washingtoni külügy. Arra is rámutatnak, hogy Franciaországban július 26-ig érvényben van a szükségállapot, melyet még a párizsi merényletek nyomán vezetett be Hollande elnök. Ez különböző kellemetlenségekkel járhat a turisták számára.

Ha mindez nem lenne elég az amerikai focirajongó turistáknak, akkor a washingtoni külügy hozzáteszi még: amúgy Franciaország jelenleg krízist él át. Sok a sztrájk és a tüntetés. Ezzel is számolnia kell az amerikai turistának, ha júniusban Franciaországba látogat, hogy megnézze a futball-világbajnokságot vagy egyszerűen csak a Notre Dame-ot Párizsban.

A francia terrorelhárítás tisztában van a fenyegetés mértékével. Minthogy a korábbi merényletek idején sok bírálat érte a szolgálatokat, mert nem jelezték előre az akciókat, illetve nem tudták megakadályozni azokat, ezért komoly átszervezéseket hajtottak végre. A teljes terrorelhárítást a belügyminiszternek rendelték alá. Korábban a hírszerzés egy része és a csendőrség a hadügyminiszter alá tartozott. Most mindenkit egyetlen központból irányítanak, de a szakértők hangsúlyozzák: teljes biztonságot a terrorakciókkal szemben senki sem tud garantálni sem Franciaországban, sem pedig másutt.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez