Tádzsikisztán az Iszlám Állam új célpontja?

Új videóval jelentkeztek az Iszlám Állam terroristái. Két tádzsik harcos arra kérte a szervezet vezetőit, hogy engedélyezzék a dzsihádot Tádzsikisztánban. Abu Bakr al-Bagdadi várakozásra intette őket. Egyelőre.

Abu Umariyon néven szerepel egy harminc év körüli tádzsik férfi a felvételen. Az Iszlám Állam katonájaként tudatja: hazatérését kérte feletteseitől, hogy a hitetlenek ellen harcolhasson. Valójában a tádzsikisztáni szélsőséges csoport, a Jamaat Ansarullah segítségével –  derül ki a Szabad Európa Rádió tádzsik szolgálatának tegnapi beszámolójából.

Pontosan senki nem tudja, mikor is alakult a Jamaat Ansarullah. A betiltott vallási csoport 2010 szeptemberében vált ismertté, amikor egy hudzsandi öngyilkos merénylet elkövetőjeként jelentkezett.  A szervezet azóta több videóban is arra buzdította a tádzsikokat, hogy csatlakozzanak a hitetlenekkel szembeni harchoz. Valójában nem a Jamaat Ansarullah az egyetlen, Szíriához köthető csoport Tádzsikisztánban. Különböző források 200-300-ra becsülik a tádzsik harcosok számát az Iszlám Államon belül.

Nemcsak Dusanbéban: a többi közép-ázsiai állam fővárosában is veszélyesnek tekintik a dzsihádista terroristákat, akiket nem szabad alábecsülni. Emomali Rahmon tádzsik elnök az új század pestisének és globális, Almazbek Atambajev kirgiz elnök pedig speciális fenyegetésnek nevezte az Iszlám Államot.

A fokozatos aggodalmak miatt Vlagyimir Putyin regionális biztonsági szövetség létrehozását kezdeményezte, amely megelőző lépésekkel szorítaná vissza az Iszlám Államot az egykori Szovjetunió területén.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez