Kik a dzsihád legjobb toborzótisztjei? A Nyugatról a Kalifátusba érkezett női harcosok

Ezt állítja az Institute for Strategic Dialogue nevű intézet tanulmánya, mely 11 dzsihádharcos nő életpályáját vizsgálta meg részletesen. A tanulmány szerint 550 körül lehet azoknak a nőknek a száma, akik Nyugatról mentek a Kalifátusba, és ott be is illeszkedtek.

A nő kezébe nem való fegyver, az a harcos, aki nő kezétől hal meg nem juthat a mennyországba – írja a Korán. Ennek megfelelően az Iszlám állam területén a nőknek nem adnak fegyvert, hiszen ott a saría betartása minden hithű muzulmán szent kötelessége. De akkor mit csinálnak a nyugatról érkezett nők, akik a dzsihádot választották?

Először is férjhez mennek egy dzsihádharcoshoz. Nemigen mondhatnak nemet. Egy angol anya, aki gyermekével választotta a Kalifátust, megszökött, mert férjhez akarták adni egy féllábú dzsihádharcoshoz, aki jóval idősebb volt nála.

A házasság azonban nem tölti ki a dzsihádharcos asszonyok életét, hiszen férjük általában csak kevés időt tölt otthon, mert “úton van afelé, hogy a hit mártírja legyen” –  vagyis a fronton küzd a hősi halál jó esélyével.

Az Iszlám Állam vezetői rájöttek arra, hogy a Nyugatról érkezett dzsihádharcosok a legjobb toborzótisztek, akik az interneten csalogatják az újabb jelölteket. Ebben a szerepben a nők kiválóan teljesítenek. A tanulmány 11 esetet vizsgál meg részletesen: 6 brit, 2 holland és egy 1-1 osztrák, francia és kanadai dzsihádharcos nő agitál több-kevesebb rendszerességgel a világhálón. Természetesen mind remekül beszélik a nyelvet, és kiválóan ismerik azt a környezetet, ahol a muzulmán fiatalok élnek, hiszen maguk is többnyire onnan jöttek. Építenek a saját tapasztalataikra is, de nem túlságosan. Szenvedélyes bírálják a nyugati társadalmat, de arról nem nagyon beszélnek, hogy milyen is az élet a Kalifátus területén.

Idilli képet próbálnak adni arról ami ott van, de inkább csak a Koránra hivatkoznak és nem a hétköznapi realitásokra. Azok ugyanis lesújtóak. A nyugati kényelemhez szokott nők igen nehezen szokják meg a fűtés és a meleg víz hiányát, a rossz élelmiszerellátást. A kórházakban pedig kritikus a helyzet, mert mindenből hiány van: orvosból, szakképzett ápolókból, orvosi műszerekből és gyógyszerekből egyaránt.

Vajon boldog-e az Iszlám Államban az az 550 dzsihádharcos nő, aki Nyugatról érkezett? Ezt senki sem tudja, azt viszont igen, hogy a nők egy része már kapott kiképzést öngyilkos merényletekre. Bár arról még nem érkezett hír, hogy nyugati dzsihádharcos nő ilyent végrehajtott volna, hogy ily módon mielőbb a Paradicsomba kerüljön az Iszlám Államból, melyet túlzás lenne földi paradicsomnak nevezni.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez