Meleg-cenzúra egy DVD borítón

A CBS Film nyilatkozatában kijelentette, vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön hogyan történt a melegeket támogató felirat eltávolítása a Pride című angol film DVD borítójáról. A film igaz történet, és az 1980-as évek Angliájában játszódik. Története szerint a Büszkeség Menete az éppen sztrájkolni készülő angol bányászok mellé áll, csakhogy az elég konzervatív bányász-szakszervezet ezzel nemigen tud mit kezdeni. A filmet Golden Globe díjra is jelölték.

A Pink News fedezte fel a változtatást. A DVD borítójáról eltávolítottak egy molinót az egyik résztvevő kezéből, melyen a „Meleg és leszbikus aktivisták” felirat szerepelt. A kép a borító hátoldalán is megváltozott. A CBS részéről elmondták, hogy a legapróbb részletekig kivizsgálják, hogy hogyan történt az általuk is sajnálatosnak tartott eset. Megígérték, hogy a film honlapján a lehető leghamarabb visszaállítják az eredeti állapotot.

A film támogatója az angol BFI filmalap volt. Ben Roberts igazgató elmondta: „Nem vagyok meglepve, hogy az amerikai forgalmazó a nagyobb eladási szám érdekében megváltoztatta a borítót, és eltávolította róla az említett plakátot. Határozottan elítélem a tettüket, azt reméltem, ezen a felfogáson már túl vagyunk. De meglepve az amerikaiakon azért nem vagyok.”  A DVD december 23-án jelent meg az Egyesült Államokban, és a tervek szerint hamarosan érkezik az angliai premier is. A Pride nyerte a legjobb film díját a British Independent Film fesztiválján a múlt hónapban. A kritikusok nagyon szeretik a filmet. Mind a Cannesi Film Fesztiválon, mind pedig a Torontói Nemzetközi filmfesztiválon állva tapsolták meg a nézők az alkotást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez