Orosz filmért Golden Globe, másodszor

Az éjjel megrendezett Golden Globe díjátadón nagy öröm érte az orosz filmeseket. A legjobb külföldi filmnek járó glóbuszt Andrej Zvjagincev Leviatán című alkotása kapta.

Hosszú ideje várt már erre a díjra az orosz filmművészet. Majdnem fél évszázadot, mióta elsőként Szergej Bondarcsuk Háború és békéje 1969-ben átvette az amerikai elismerést. Másodikként az orosz Leviatán olyanokkal versenyzett, mint a lengyel Ida, a svéd Lavina, a francia-német-izraeli Válólevél, vagy az észt-grúz Mandarinok.

Bár a korrupcióról szóló dráma csak februárban kerül az orosz mozikba, a hazai és nemzetközi kritika is nagy elismeréssel fogadta. A 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon megkapta a Legjobb Forgatókönyv díját, december 19-én pedig bekerült a Legjobb Idegennyelvű filmért járó Oscar várományosai közé, illetve különböző fesztiválokon még több mint, tíz díjat kapott.

A rendező és forgatókönyvíró Andrej Zvjagincev nem ismeretlen Magyarországon sem, leginkább a tragikus apa-fiú kapcsolatról szóló Visszatérés című 2003-as filmjének köszönhetően.

Kép: Alekszandr Rodnyanszkij, producer és Andrej Zvjagincev, rendező a Golden Globe-díjjal, 2015.01.11. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez