Soha ilyen kevés gyerek nem született Japánban

Negyedik éve csökken a születések száma miközben ötödik éve nő a halálozásoké – közölte az egészségügyi minisztérium Tokióban. Ha minden így megy tovább, akkor a népesség 40%-a 65 év feletti lesz 2060-ban.

Egy millió és tizenegyezer gyerek született a távol-keleti szigetországban, de lehet, hogy ez a szám egymillió alá csökken, mert a tavalyi adat csak becslés, a végleges eredményeket csak tavasszal teszik közzé. A negatív rekordot még inkább problematikussá teszi az, hogy a halálozási mutató egyre növekszik: 1.269 000 ember halt meg tavaly Japánban. A különbség egyre nagyobb. Minthogy a bevándorlás a szigetországba minimális, ezért a népesség évről-évre csökken.
Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Ez már ma is komoly gond Abe Sinzo miniszterelnök számára hiszen a 65 év felettiek száma tavaly meghaladta a lakosság egynegyedét. Ez a legrosszabb arány a fejlett államok között. Persze jó fényt vet a japán egészségügyre és a környezetvédelemre, hogy ott élnek a legtovább az emberek. Csakhogy gazdasági szempontból ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartani egyre több nyugdíjast. A számítások szerint a nyugdíjas korosztály a lakosság 40%-át teszi majd ki 2060-ban.
Japánban az elmúlt negyedszázad során stagnált az életszínvonal, és a fiatalok jelentős része nem bízik abban, hogy ez változni fog. A gyerekvállalási kedv a mélyponton van, a fiatalok még hosszú távú kapcsolatokra, sőt, a szexre sem nagyon hajlandóak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez