Obamával találkozott a mexikói elnök

A Mexikót sújtó erőszak, a kubai enyhülés, a bevándorlás és természetesen a 43 ayoztinapai diák tragédiája is napirendre került Enrique Peña Nieto mexikói államfő első hivatalos washingtoni látogatásán.

A Fehér házban folytatott tárgyalások során az USA elnöke megerősítette, hogy Mexikó számíthat Washington segítségére az országot sújtó erőszak elleni harcban, Barack Obama azonban abbéli véleményét sem rejtette véka alá, hogy a szervezett bűnözés térnyerésének visszaszorításában elsősorban a mexikói hatóságokra hárul a felelősség. Obama egyébként “tragikusként” jellemezte az igualai incidens nyomán eltűnt diákok esetét, amely ügyet -mint mondta – az USA nagy aggodalommal figyel.

A kétoldalú tárgyalásokon szintén szó esett az USA és Kuba közeledésének kérdése, valamint Mexikó jövőbeni szerepe a két ország kapcsolatainak további normalizálásában. Enrique Peña Nieto támogatásáról biztosította Washington és Havanna közeledését, amelyet egyébként merész és elszánt külpolitikai lépésként értékelt a mexikói államfő.

Peña Nieto és Obama végül az USA-ban élő több millió, főként latin-amerikai és mexikói származású bevándorló státuszának rendeleti úton történő legalizálásáról is egyeztetett.

Az államfői találkozóval párhuzamosan a Fehér ház előtt az év első komolyabb havazásával dacolva több tucat tüntető követelte az ayotzinapai diákok ügyének mihamarabbi és teljes körű kivizsgálását, valamint Enrique Peña Nieto lemondását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez