„Még annyira sem kaptunk farmert, mint ti” – interjú egy belorusz divattervezővel

Hazai tapasztalatok alapján könnyen elképzelhető, hogyan öltözködtek Beloruszban a Szovjetunió felbomlása előtt. Az ottani divat mai helyzetéről viszont szinte semmit sem tudunk. Hogy ezen némileg változtassunk az őszi Minszki Divathét egyik fiatal tervezőjével, Jevgenyija Ruszinával készítettünk e-mail interjút.

Álmok árnyalatai címen mutattad be a Jennifer Rusina brend legújabb kollekcióját az ősszel. Miért ezt a nevet választottad és kiknek szánod a ruhákat?
– Egyáltalán nem véletlen az elnevezés, mert sok ötlet az, egyébként mindig színes, álmaimban születik. Szerintem a színek játéka, ahogy egyik árnyalat átcsúszik a másikba, testesíti meg az életünket is. A nyári ruhákat és estélyiket olyan nőknek terveztem, akik szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Nagyon szeretném, hogy az én ruháim viselői elragadóak és elegánsak legyenek.
– A divathéten az „off schedule” kategóriában szerepeltél? Mit jelent ez pontosan?
– Az „off schedule” a fiatal tehetségeket támogatja. Ezen a színpadon az induló márkák mutatkozhatnak be. Nagy megtiszteltetés volt, hogy én lehettem az öt kezdő egyike.
– Hogyan döntöttél a divattervezés mellett?
– Nagyon régen kezdődött az érdeklődés, még amikor gyerekként a babáimat öltöztettem. Ráadásul nálam családi örökség a művészi hajlam, amit lehetetlen volt nem kihasználni. Aztán amikor rájöttem, hogy tervezői-, és varrástudás nélkül az ötleteim megvalósíthatatlanok, egyértelmű volt, milyen egyetemre megyek. A minszki és a vityebszki tanulmányok rengeteget adtak és ezért nemcsak női, de férfi és gyerekruhákat is tudok készíteni. Ez nagy magabiztosságot ad nekem és a jövőben a vegyes kollekciót is ki szeretném próbálni.
– Honnan szerzed az inspirációidat?
– Erre egyértelmű válasz a mostani kollekció elnevezése. Tényleg minden ötletet az álmaimból veszek, ezért is szeretek nagyon aludni. Ezek általában képek, amelyek alapján találom ki a ruhákat. De előfordult már, hogy úgy terveztem álmomban egy kész kollekciót, hogy ébren elhatároztam, ezt tényleg meg kell varrnom. Emellett a természetet is nagyon inspirálónak találom, ami szerintem sugallja nekünk a sziluetteket, színeket, ötleteket.
– A Szovjetunió felbomlása óta hogyan változott meg a divat Beloruszban? Hogyan öltözködtek akkor és ma a nők?
– Nagyon érdekes a kérdés, bár én akkor még csak két éves voltam. Az idősebbektől és a tanulmányaimból persze tudom, hogy a szovjet időkben nagyon korlátozottak voltak a lehetőségek. Semmi újat és érdekeset nem lehetett vásárolni, mert nem volt hol. Szerintem nálunk sokkal rosszabb volt a helyzet, mint nálatok. Amikor az apukámnak egyszer sikerült ruhát hoznia Magyarországról, az maga volt a csoda. Persze ma már más, minden elérhető, elég érdekes dolog kapható. Egyre több bemutatót is rendeznek, szóval elég gyors a fejlődés.
– Mennyire sikeres a belorusz divat nemzetközi szinten? Az utóbbi időben például egyre többet hallani a belorusz kézimunka népszerűségéről, még Snoop Dogg is piacra dobta a Snoop loves Belarus kollekciót.
– Nagyon örülök, hogy ekkora figyelmet kap a motívumkincsünk. Ráadásul a hagyományos hímzéseket nagyon jól lehet korszerűsíteni, hogy tényleg újdonságként hasson. Ami a nemzetközi megítélést illeti, természetesen, ha Párizshoz, Londonhoz, vagy Milánóhoz hasonlítom a hazai divatot, az ég és föld. Abban viszont biztos vagyok, hogy fejlődünk, és egyre közelebb kerülünk ahhoz a szinthez, ami már számít.

Kép: A Minszki Divathét, 2014 őszén. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez