Fekete mamba gyilkolt Botswanában

Az áldozat egy 11 éves fiú volt, akit Selibe-Phikwe körzetben mart meg a mérges kígyó.

A kisfiú nagymamájával és másokkal éppen óriás mopane hernyókat gyújtott az erdőben étkezés céljára, amikor a mérges kígyó megmarta őt – mondta Takongwa Mazwiduma főfelügyelő a SAPA hírügynökségnek. Mazwiduma elmondta, hogy a 11 éves fiút akkor marta meg a kígyó, amikor társaival elkezdték piszkálni. A főfelügyelő szerint az áldozat és barátainak fogalmuk sem volt arról, hogy afrikai legveszélyesebb kígyójával néznek farkasszemet, amelynek mérge azonnal hat. A 11 éves srácot ezért nem sikerült megmenteni, mert mire bevitték a kórházba a kígyó mérge már végzett vele

Az pedig csak a vizsgálatok után derült ki, hogy a kisfiút egy fekete mamba marta meg. A főfelügyelő elmondta, hogy a kígyótámadásokat azonnal jelenteni kell a hatóságoknak, hogy még időben el fogják és elszállítsák a környékről. Az incidens után azonban a vadvédelmi szolgálat embereinek nem sikerült megtalálniuk a mérges kígyót. A helyi hatóságok azonban jelezték, hogy a körzetben ez volt az első ilyen halálos kimenetelű incidens.

A fekete mamba elsősorban Afrika délkeleti részén, Szomáliától egészen Dél-Afrikáig elterjedt, de előfordul még Nyugat-Afrikában is. Szakértők szerint a fekete mamba a világ legfélelmetesebb kígyója, mert a mérge rendkívül hatásos, amely szinte azonnal blokkolja az izomidegeket és az idegrendszereket, majd fulladásos halált okoz. A fekete mamba elsősorban nappal aktív és barlangokban, fák üregében, illetve odúkban rejtőzködik. Egy kifejlett példány a 4-5 méteres hosszt is eléri. Emellett villámgyors kígyó, amely képes 20-30 km/órás sebességgel is siklani. Táplálékát főként rágcsálók, hernyók és kisebb madarak teszik ki.  Néha azonban más kígyókat is megtámad, illetve elfogyaszt. Emberre azonban ritkán szokott támadni. A fekete mamba neve rendkívül félrevezető és megtévesztő. A legtöbb mamba ugyanis sötét olíva, metálszürke, vagy szürkésbarna színű. Nevét arról kapta, hogy a szájürege belülről olyan sötét, mint a tinta.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez