24 év lógás után rúgták ki a munkahelyéről

Vajon mit szólna hozzá az ön munkahelye, ha évekig nem menne be dolgozni? Egy indiai férfi 24 éven keresztül szabadságon volt, mégis csak most rúgták ki.

AK Verma, aki az Indiai Központi Közmunkaügyi Hivatal vezető mérnöke volt, legutoljára 1990 decemberében ment be dolgozni. Így aztán lassan már tényleg eljött az ideje, hogy kirúgják. „Folyamatosan kitolta a szabadságát, mely nem volt szankcionálva”- jelentette be egy nyilatkozatában a kormány.

Még azután is, hogy 1992-ben egy vizsgálat után bebizonyosodott, hogy szándékosan nem tett eleget munkahelyi kötelezettségeinek, eltelt további 22 év, mire egy miniszter beavatkozott, és végül kirúgták. Az indiai munkaügyi törvények, melyek a Világbank szerint az egyik legszigorúbbak a világon, nagyon nehezen teszik lehetővé, hogy bárkit elbocsássanak, hacsak nem követett el olyan bűnt, mely büntetőjogi eljárást vonhat maga után. Az indiai kormány nemrég módosította a munka törvénykönyvét, hogy könnyebben elbocsájthassák a cégek alkalmazottjait. A döntés kedvez ugyan a vállakozóknak , de a szakszervezetek nemtetszésüknek adtak hangot.  Pedig a gond nagy – vidéki tanároknál például aszinte általános, hogy alig járnak be megtartani az óráikat. Ha pedig előveszik őket ezért, a siralmas fizetésüket hozzák fel ellenérvként. A botrány akkor robbant ki, amikor egy  iskolában többen még akkor sem jelentek meg, amikor éppen a miniszterelnök látogatott oda.

 

 

 

 

 

Narendra Modi miniszterelnök ezután komolyan feldühödött – hiszen ő azt szeretné elérni, hogy India a munkakultúra terén is zárkózzon fel Ázsia többi részéhez – és lecsapott a burjánzó távolmaradókra azzal, hogy Új-Delhi hivatalnokainak ujjlenyomat szkennerrel kell igazolniuk, hogy bementek-e dolgozni. A kormányzat szerint a láthatóságnak komoly elrettentő hatása van – így ezek a  kimutatások elérhetők a www.attendance.gov.in oldalon.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez