Még januárban bevetik az Ebola elleni vakcinát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy hamarosan két Ebola-vakcinát vetnek be a járvány sújtotta nyugat-afrikai területeken.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony, de további tesztelésre van szükség. Az például egyelőre még nem teljesen világos, hogy milyen szinten véd a betegség ellen, illetve pontosan meddig.

A két legígéretesebb szert a GlaxoSmithKline és a Merck nevű gyógyszeripari vállalatok fejlesztették ki, és jelenleg is tesztelik őket laboratóriumi körülmények között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és több más országban is.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint „elfogadható a biztonsági szintjük”, így jöhet a kipróbálásuk a járványgócokban.

„Az egész világ arra vár, hogy elkészüljünk az Ebola-vakcinákkal, és végre megkaphassák a gyógyszert azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta Dr. Marie-Paule Kieny, a WHO főigazgató-helyettese. Libériában január végére, Sierra Leonéban és Guineában pedig február elejére tervezik a vakcina tesztelését.

„Úgy fogunk majd 2015-re emlékezni, hogy ez volt az az év, amikor a világ legjobb tudósai fogtak össze, hogy legyőzzék az Ebolát” – idézi dr. Kieny-t a BBC.

Fotó: Euopress AFP images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez