Még januárban lesz amerikai-kubai külügyi találkozó Havannában

Roberta Jacobso, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekben illetékes vezető tisztviselője vezeti azt a küldöttséget, amely január 21-én Kubába utazik, hogy megvitassa a bevándorlással és a kapcsolatok normalizálásával összefüggő kérdéseket.

Jen Psaki külügyi szóvivő szerint a kétnapos tárgyalásokon sok kérdést megvitatnak majd a kapcsoaltfelvételről és a diplomáciai viszony helyreállításáról.

Szerdán Havannában két újabb ellenzékit engedtek szabadon annak a megállapodásnak a  keretében, amely az ellenzékiek kiengedését irányozza elő a diplomáciai viszony helyreállításának egyik felvételéül.

Megfigyelők szerint az Egyesült Államok új politikája nem csak Kubának szól, hanem Latin-Amerika egészének. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke 1961-ben, az amerikaiak Disznó-öbölbeli inváziója idején született, ezért is könnyebb számára a kapcsolatok újrafelvétele, ami csaknem negyed évszázaddal a berlini fal és a vasfüggöny leomlása után már régóta időszerű. Ezzel  Obama  nagy szolgálatot tesz országának, “mivel véget vet annak a sok évtizedes politikának, amely végső soron az Egyesült Államok elszigetelődéséhez vezetett” – vélik szakértők.

Kuba elszigetelése kedvezőtlenül hatott  Washingtonnak a dél-amerikai kontinens többi államával fenntartott viszonyára is. Ezért  az Obama-kormányzat ezzel az irányváltással megpróbálja helyrehozni az új évezredben elvesztett befolyását a térségben, miközben otthon komoly ellenállást tapasztal a nem kisszámú kubai emigráns részéről is. Ők semmiképpen sem támogatják a békés átmenetet – ez saját remélt lehetőségeiket korlátozza a jövőbeni Kubában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez