Kávéházi öngyilkos merénylet Libanonban, 7 halottal

Hónapok óta ez volt az első nagy terrortámadás Libanonban. Egy tripoli kávézóban röpítette magát a levegőbe az al-Kaida egyik “leányvállalatának” két öngyilkos merénylője. Hét halott és 30 sebesült maradt a helyszínen.

A merényletet egy többségében alawiták lakta negyedben követte el a Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága. Legalábbis ez a szervezet jelezte, hogy tagjai voltak a támadók. Az észak-libanoni Tripoliban, az ország második legnagyobb városában már régóta meglehetősen nagy a feszültség a szunnita többség és az alawita (a siíta iszlám egyik ága) kisebbség között. A szíriai polgárháború ezt még csak tovább fokozta. A szomszédos országban az alawita Bassár el-Aszad elnök hadserege harcol a többségében szunnita lázadókkal.

A libanoni nemzeti hírügynökség szerint a két merénylő helybéli volt. A Nuszra Front közleményében bosszúról beszél, arról, hogy a szunniták ellen Irakban és Szíriában elkövetett akciók megtorlása volt a cél – adja hírül a BBC.

Tripoliban tavaly október óta viszonylagos nyugalom volt: akkor a kormányerők és szunnita fegyveresek lövöldöztek egymásra, 11 katona, 5 civil és több mint 20 militáns halt meg az őszi összecsapásban.

Tammám Szalám libanoni kormányfő szerint a mostani robbantás “újabb kísérlet volt a viszály magvainak elhintésére” Tripoliban, de “nem gyengíti azt az elszántságot, amellyel a terrorizmus és a terroristák ellen harcol” Bejrút.

Libanon biztonságát az utóbbi időben nem csak a szíriai háború ásta alá, hanem az is, hogy a kormányt valósággal megbénította a belpolitikai válság. Az országnak tavaly május óta nem sikerült elnököt választania.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez