Tűmentes injekciós tű Japánban

„Tű? Nem, köszönöm!” Gyakran találkozunk a tű fóbiával, ami miatt nagyon nehezen lehet rávenni minket az injekcióra. Ha orvosi vizsgálatra kerül a sor, ettől félünk a legjobban. Tudják ezt Japánban is, így most megalkották a tű nélküli injekciót.

Valójában tű nélküli injekciók léteznek egy ideje, de egy japán kutatócsoport készen áll arra, hogy új találmányát világszerte elterjessze. Az újfajta módszer teljesen fájdalommentes, és a buborékfújás alapelvén működik.

Ki ne szeretné a buborékokat? A gyerek figyelmét is órákig leköthetjük szappanos víz, és egy gyűrű segítségével. Azonban a légbuborékok általában komoly gondot okoznak az injekcióknál. Sokat hallani ugyanis az úgynevezett „légembóliáról”. A japán Sibaura Műszaki Főiskola a „mikrobuborékok” pusztító erejét használta föl, ennek segítségével egy kis metszést hoznak létre a biológiai szöveten, így juttatják be az anyagokat a szervezetbe. Egy nagyon apró pontról beszélünk,4μm, azaz 4 mikrométer széles pontról. 1 mikrométer 10-6 méterrel egyenlő.

Ezeket a mikrobuborékokat később feszültséggel töltik fel, majd nagy sebességgel lövik a szövetre, ami lehetővé teszi, hogy a gyógyszer behatoljon a szervezetbe. Bonyolult eljárás, de a lényeg az, hogy teljesen fájdalommentes, a gyógyszereket pedig pontosan a megfelelő helyen lehet beadni.

needle-3

A netes fórumokon már most vannak olyanok, akik kételkednek abban, hogy néhány japán tudós forradalmi megoldással állhatott elő.

„Biztosan még így is fáj”- írja egy kétkedő chatelő.

Hamarosan kiderül, hogy a rendszer elterjed-e széles körben. Nehéz megmondani mekkora esélye van a piacon, de ha sikeres lesz, akkor elbúcsúzhatunk a fájdalmas és kellemetlen tűtől.

needle-2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez