Ellenzéki előválasztás Izraelben

36 jelölt lesz a szavazólapokon az izraeli Munkáspárt mai előválasztásán, amely alapján kialakul a Kneszetbe való bejutás rangsora a legnagyobb baloldali pártnál. Az Isaac Herzog vezette tömörülés a 2012-ben alakult liberális Hatnuával közösen fog indulni. A jelöltek közül a legnagyobb érdeklődés Shelly Yacimovich képviselőasszony szereplését kíséri, akinek célja, hogy megszerezze a harmadik helyet a listán Herzog és a Hatnue elnöke, Tzipi Livni után.

Izraelben az előző év decemberében írtak ki előrehozott választásokat március 17-ére, miután a Benjamin Netanjahu és a jobbközép Likud Párt által vezetett kormánykoalíció heves viták után felbomlott. A baloldali kihívók előválasztásán a Munkáspárt 48 904 tagja este 10.00-ig adhatja le szavazatát az ország 76 településén, 400 szavazókörben. Az eredmények reggelre várhatók, melyeket a Likud párttal ellentétben már nem kézzel, hanem számítógépekkel összesítenek.
A nagy reményekkel induló Yacimovich korábban még nem töltött be miniszteri posztot, de ha az idei választások kedvezően alakulnak, akkor igen fontos tárca kerülhet az irányítása alá a következő kormányban. Legnagyobb ellenfelei az előválasztáson Eitan Cabel, Erel Margalit és Merav Michaeli lesznek. Korábban voltak olyan pletykák, hogy ők könnyen politikai egyezséget köthetnek annak érdekében, hogy visszaszorítsák Yacimovich-ot, de ezt azóta határozottan cáfolták. Sőt Cabel kifejezetten kérte híveit, hogy segítsék Yacimovich törekvéseit a pártlista harmadik helyéért.
Yacimovich hétfőn ritkán látható üzenetet tett közzé a közösségi médián keresztül, melyben arra kérte az őt támogató csoportokat, hogy ne küldjenek több pénzadományt a kampányára, mert elérte a törvényben rögzített maximális határt. Összesen 274 000 izraeli új sékelt (majdnem 19 millió forint) gyűjtött össze, mely 217 közösség 956 támogatójától érkezett. A képviselőasszony az adománygyűjtéssel kapcsolatban közölte Facebook oldalán, hogy az Obama által alkalmazott kisösszegű kampánytámogatások modellje, melyet 2009-ben vett át, sikeresnek bizonyult.
A Likud párttal ellentétben, ahol a legmagasabban rangsorolt 24 jelöltből mindössze 2 nő, addig a Munkáspártnál a lista első 20 helyéből négyet is női induló birtokolhat. Yacimovich mellett valószínűleg még Michaeli és Stav Shaffir is megszerez belőlük egyet-egyet. A Hatnua részéről szintén fenn van tartva egy hely női jelölt számára.
A közvélemény-kutatások szerint a Likud újra nyerhet márciusban, de abszolút többsége nem valószínű, hogy lesz, és addig még sok minden változhat is.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez