Putyin állj, vagy lő a mamám!

Nem a szokványos pogácsasütő, puha kezű nagymama Jekatyerina Appolinarijevna. Nem is szánkót húz, hanem automata fegyverrel hempereg a hóban a lvivi néni.

Lassan már celebnek számít egy 68 éves nyugat-ukrajnai asszony, miután vasárnap felkerült az internetre, hogyan gyakorlatozik a fiatal önkéntesekkel együtt. Jekatyerina Appolinarijevna nem egy átlagos nyugdíjas, a lányával és unokájával élő özvegyasszony még mindig tanít matematikát Mliniszka iskolájában. Mindemellett katonai kiképzésre is jár, fittyet hányva a 18-40-es korhatárra.

„Az unokám olvasott az interneten a kurzusról […] Mire azt mondtam: Pompás, jó dolog megtanulni, hogyan védjük meg a szülőföldünket! Pláne, ha figyelnek rád és tanítanak – ez gyönyörű! Én is megyek.” – emlékezett vissza Kátya néni a Depo.ua cikkében.

A fantasztikus terv azonban majdnem meghiúsult az utolsó pillanatban. Mivel az unoka cikinek érezte, hogy a nagyijával vegyen részt az önkéntes kiképzésen, az indulás reggelén egyszerűen otthon hagyta. A szemtelenség azonban nem tántorította el a nénit és gyalog ment el a helyszínre.

Az eredetileg nyugat- és közép-ukrajnai fiatalokra számító oktatók meglepetten fogadták az önkéntes-nagymamát és sehogy sem akartak fegyvert adni a kezébe. Mire Kátya néni azt mondta nekik: „És mit csinálok, ha itt is ugyanaz kezdődik, mint Donyeckben és Luhanszkban, mihez kezdek akkor a szeparatistákkal?” Az érvelés annyira meggyőzte a kiképzőket, hogy megtanították automatafegyverrel lőni és ötfős csapatban harcolni.

Bár ahhoz már túl idős a nagymama, hogy az Ukrán Hadseregben háborúzzon, boldogan utazna egészen Moszkváig: „Putyinra dobnám, ha adnának egy kézigránátot. Hozzá lopakodnék és megölném őt is, magamat is. Hogy ne öldösse az unokáinkat.”

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez