A szíriai atomprogram: mítosz vagy valóság?

Damaszkusz határozottan tagadja a Der Spiegel nevű német magazinban megjelent feltételezéseket arról, hogy jelenleg is zajlik a szíriai atomprogram. A német hetilap hírszerzési jelentésekre hivatkozva úgy tudja, hogy észak-koreai és iráni mérnökök segítségével folyik a fejlesztés és a Hezbollah látja el az objektum védelmét.

Továbbra is nukleáris fegyvert igyekszik kifejleszteni Bassár el-Aszad – olvasható a Der Spiegel január 9-i számában. A lap nyugati titkosszolgálati információkra hivatkozik: ezek szerint a lehallgatott beszélgetésekből és műholdfelvételekből az szűrhető le, hogy Homsz közelében, a libanoni határtól 2 kilométerre, egy hegyvidéki területen urándúsító üzemet vagy atomreaktort építhettek, és nyolcezer nukleáris fűtőelemet tárolnak ott.

image-797165-galleryV9-hxxc

A hírszerzési jelentések szerint a létesítményt észak-koreai és iráni szakértők segítségével fejleszthetik, miközben a védelmet a libanoni síita fegyveres szervezet, vagyis a Hezbollah láthatja el. Ez utóbbi következtetést arra építik, hogy 2013-ban a Hezbollah súlyos harcokat vívott a Szabad Szíriai Hadsereggel (FSA). Ezenfelül a hírszerzési források szerint  a titokzatos telep egy kút révén összeköttetésben áll egy 4 kilométer távolságban lévő tóval, ami felesleges volna, ha fegyverraktárról lenne szó, de létfontosságú egy nukleáris berendezés hűtéséhez. A lehallgatott rádióüzenetekben a Hezbollah egy vezető tisztségviselője „atomgyárról” és a létesítmény közelében fekvő al-Kuszair nevű településről beszél.

2007. szeptember 26-án az izraeli légierő az al-Kibár sivatagban egy használaton kívüli építkezést bombázott le. Sokáig nem lehetett tudni, hogy valójában mit is bombázott Izrael, csupán egy évvel később jelent meg az első hivatalos értékelés, de az is az USA-ban: „titokban épített nukleáris reaktor volt, mely plutónium előállítására lett volna alkalmas.” A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálatot indított, és 2011-es jelentésében megállapította, hogy a lerombolt létesítmény nagy valószínűséggel atomreaktor volt. A szétbombázott területen a rendszeresen készülő műholdfelvételek alapján nem folyik semmilyen tevékenység, de nyugati titkosszolgálatok szerint Aszad nem adta fel a tervet, és valószínűleg már 2009 óta új helyszínen folyik tovább a szíriai atomprogram, amelynek a mekkai Nagymecset területén lévő kút után a Zamzam fedőnevet adták.

Szíria cáfolja ezeket a vádakat, amelyek részei az ország elleni hadjáratnak” – jelentette ki a SANA hivatalos szíriai hírügynökség. A szíriai állami hírszolgálat “hazugságnak” és “nevetséges állításnak” nevezte a német hetilap által megfogalmazott vádakat. Elemzők és szakértők szerint nem lehetetlen, hogy Damaszkusz folytatta a nukleáris programját, ám az igencsak kétséges, hogy “végső fázisba” került volna a projekt. A 2011-ben kitört és már négy éve tartó szíriai válság miatt az erőforrások nagy része a hadseregre megy el, és aligha engedheti meg magának a szír vezetés, hogy másra költsön, főleg miután megjelent a színen az Iszlám Állam terrorista szervezet. Ezenfelül a feltételezett nukleáris földalatti objektum Homsz mellett helyezkedik el, ami viszont 2014 közepéig az FSA, a Szabad szíriai Hadsereg uralma alatt volt. Egy név nélkül nyilatkozó szíriai katonai forrás szerint “túlságosan közel feküdt a frontvonalhoz ahhoz, hogy kiemelt jelentőségű programot folytassanak a létesítményben, amely könnyen az ellenség kezébe kerülhetett volna”.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez