11 civil áldozat, újra mozgósít Ukrajna

Egy lépést előre, kettőt hátra – így jellemezhetőek az elmúlt pár nap ukrán válsággal kapcsolatos eseményei. Míg hétfőn még egy esetleges csúcstalálkozóról tárgyaltak külügyminiszteri szinten, tegnap 11 civil áldozatot követelt egy becsapódott tüzérségi lövedék.

Hétfőn Berlinben tanácskozott Szergej Lavrov orosz, Pavel Klimkin ukrán, Frank-Walter Steinmeier német és Laurent Fabius francia külügyminiszter arról, hogy megrendezzék-e  január 15-16-án az ukrán csúcsot Asztanában. Bár sokan üdvözölték a konfliktus megoldására tett törekvések megújulását, Angela Merkel német kancellár a múlt héten többször hangsúlyozta kételyeit: tényleges fegyverszünet nélkül lehetetlen bármilyen megállapodás. Mivel a szeptemberben kötött Minszki Egyezmény tűzszünetét többször, vagy inkább folyamatosan megsértették a felek, végül hétfőn elvetették a csúcstalálkozó tervét a külügyminiszterek. Ehhez szerintük mindenekelőtt további lépések szükségesek, és egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor kezdődhet újra a tervezés.

Az el nem oltott tűzre tegnap ömlött újabb olaj Volnovahánál. A Donyecktől délre fekvő település közelében, az egyik ellenőrzőpontnál tüzérségi lövedék csapódott egy buszba. Az akcióban 11 civil életét vesztette, 18-an pedig megsebesültek. A helyi ukrán adminisztráció szóvivője szerint az oroszbarát szeparatisták a felelősek, akik ezt tagadták, mondván: inkább egy kisebb fegyvertámadás, mintsem tüzérségi lőszer okozhatta a tragédiát.

Akárhogy is, az ukrán elnök tegnap körülbelül 3 perces beszédet intézett népéhez, amelyben kijelentette: ma újabb mozgósítást ír alá. „Ezek a halálesetek a Donyecki és a Luhanszki Népi Köztársaság bandái és a mögöttük állók lelkén szárad” – idézte Petro Porosenkót a Reuters.

A helyzet fokozódását hangsúlyozta Ertugrul Apakan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrán missziójának vezetője: „Az elmúlt 24 órában jelentősen romlik a helyzet, különösen a donyecki reptér közelében.”

A kijevi parlament ma feltehetően elfogadja Petro Porosenko tervét a mozgósításra, ami január 20-tól kezdődne és 90 napon át tartana. A kiképzés után 50.000 embert az úgynevezett Terrorelhárító Művelet területére vezényelnének.

Kép: A megtámadott busz, 2015.01.13. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez