50 ezer orosz katona az ukrán határon?

Több mint 50 ezer fős orosz haderő tartózkodik közvetlenül Ukrajna határánál, az ország keleti részében pedig 40 ezer orosz katona van, köztük 9 ezer hivatásos – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn a kijevi főtéren, a független ukrán állam kikiáltásának 24. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén.

Az államfő szerint ez azt jelenti, hogy Oroszország nem mondott le a közvetlen invázióról Ukrajnában, mint ahogy a Moszkva által támogatott szakadárok sem az ország belsejében végrehajtandó támadási terveikről.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió már eddig is csaknem 2100 ukrán “harcos” életét követelte. Kitért rá, hogy Oroszország jelentős mennyiségű haditechnikai eszközzel látja el a kelet-ukrajnai szakadárokat. Adatai szerint Moszkva eddig már csaknem 500 harckocsit, 400 tüzérségi fegyvert és 950 páncélozott harcjárművet juttatott a szakadároknak. “Csak a héten három nagy konvoj lépte át a határunkat Luhanszk, Donyeck és Debalceve irányába haladva tovább” – tette hozzá. A Novosztyi Donbassza kelet-ukrajnai hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva jelentette, hogy vasárnap három, haditechnikai eszközöket szállító orosz konvoj lépte át az ukrán határt.

Porosenko kijelentette, hogy Ukrajna készen áll a harcra, és Oroszország nagy árat fizet az agresszióért.

Emlékeztetett rá, hogy az eddig végrehajtott hat mozgósítás alatt 210 ezer embert hívtak be katonai szolgálatra, akik közül 35 ezer fő, azaz minden hatodik önként jelentkezett,

Porosenko egyúttal annak adott hangot, hogy az országnak békére van szüksége. Leszögezte, hogy a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez