Éhen maradnak az űrhajósok a szankciók miatt?

Útközben elakadt a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó legénység élelmiszerrendelése a nyugati szankciókra válaszoló orosz embargó és a bürokrácia miatt.

A tervek szerint az amerikai eredetű pakk február 17-én érkezne meg az űrhajósokhoz a Progressz M-26M teherhajón. Jelenleg azonban valahol a vámhivatalban lehet – nyilatkozta az orosz űrkutatási központ (Roszkoszmosz) képviselője az Interfax-nak. Hozzátette: bár minden szükséges dokumentumot és kérést csatoltak, hogy a csomag mentesülhessen a korlátozás alól, a hivatalnokok azonban még nem válaszoltak.

A NASA oroszországi munkatársa, Sean Fuller az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta: az Amerikában gyártott termékeket a fedélzet orosz szegmensébe, a Roszkoszmosz munkatársa szerint viszont az amerikai űrhajósoknak címezték.

Bár az orosz legénység ellátását az Orosz Tudományos Akadémia Orvosi-biológiai Problémák Intézete felügyeli, minden űrhajós rendelhet 12 külföldi bónuszterméket. Hogy most pontosan mit kértek, azt nem tudják –  nyilatkozta az ITAR-TASZSZNAK a Roszkoszmosz munkatársa.

A szakemberek szerint időre megoldódik a malőr és senki nem marad éhen az űrállomáson tartózkodó három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajósból. Ugyanakkor nem ez az első probléma a héten. Szerdán ammóniaszivárgás gyanúja miatt tíz órát töltöttek az amerikaiak az orosz szegmensben, bár a NASA később cáfolta, hogy valóban lett volna szivárgás.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez