Hogyan játssza ki Észak-Korea az ENSZ embargóját?

Gyorsan, ügyesen és hatékonyan. Ez derül ki az ENSZ jelentéséből, amely azt vizsgálta: mennyire eredményesek azok a szankciók, melyeket a világtól elzárkózó kommunista ország ellen alkalmaznak nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt.

Rakétaalkatrészeket szállított Kubából Észak-Koreába az Ocean Maritime Management hajója, mely kikötött Panamában. A CIA fülest kapott, így a hajó lebukott. Jó nagy büntetést sózott rá az ENSZ, miután kiderült: Észak-Korea fedőcégéről van szó. Mi történt ezután ? A büntetést kifizették, majd gyorsan megalakult 2-3 másik fedőcég, amely ugyanezeket a hajókat üzemelteti – minden bizonnyal ugyanazzal a céllal.

Ezek után a fogadó államok hatóságain múlik: észreveszik-e a svindlit? Egyáltalán: akarják-e észrevenni? Észak-Korea kihasználja azt, hogy a világban sok helyen nem szeretik Amerikát, amely a szankciókat elsősorban szorgalmazta Észak-Korea militarista rendszere ellen. Líbiában az iszlamista gerillacsoportokkal kerestek és találtak együttműködést. Még illegális olajexporttal is kísérleteztek. Ezt az amerikai flotta meghiúsította ugyan, de nem lehet tudni, hogy egy ilyen sikeres akcióra hány olyan jut, amikor Észak-Korea végül is megszerzi azt, amit akar: fegyvereket és modern technikát.

Észak-Koreának ennek ellenére fájnak a szankciók. Korábban azt javasolták Phenjanban: leállítják a nukleáris kísérleteket, ha az USA és Dél-Korea nem rendezi meg szokásos tavaszi hadgyakorlatát, és az ENSZ enyhíti, illetve felfüggeszti a szankciókat. Sem Washingtonban, sem Szöulban nem fogadták el Észak-Korea javaslatát: jelenleg is folynak a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok, melyek fő célja az, hogy elriasszák Észak-Koreát bármilyen esetleges katonai kalandtól, mellyel az ifjú diktátor, Kim Dzsongun rendszeresen megfenyegeti Washingtont és Szöult.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez