Mától lazult a Kubát sújtó embargó

Washington bejelentette, hogy ma hivatalosan is életbe lépnek azok a Kuba elleni gazdasági szankciókat enyhítő intézkedések, amelyekről még december 17-én döntött rendeleti úton Barack Obama elnök.

A mától érvényes új szabályozás főként a gazdasági kapcsolatok és az utazások korlátozásának feloldását célozza. Értelmében szabadon utazhatnak Kubába azok az USA állampolgárok, akik beleférnek a kormány által felállított 12 kategória egyikébe, tehát például családlátogatásra, hivatalos vagy üzleti célból, esetleg humanitárius vagy sporttevékenységet végezni utaznak a szigetországba. Mostantól már a kubai utakat kínáló utazási irodákat sem kötelezik külön engedélyek beszerzésére.

A Kubába látogató észak-amerikai állampolgárok hazatéréskor 400 dollár értékben árucikkeket, 100 dolláros értékhatárig pedig dohányárut és szeszt is vihetnek be az USA-ba. Emelkedett a családtagok által a szigetországba küldhető deviza összegének felső határa is: a korábbi, negyedévenkénti 500 dollár helyett immár 2000 dollárt utalhatnak haza a rokonok.

A Kuba elleni embargó 1961-es bevezetése utáni első könnyítések a washingtoni tisztviselők elmondása szerint elsősorban azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a kubaiak függését az állami gazdaságtól. De az sem titok, hogy a kétoldalú kereskedelem az USA érdekeit is szolgálja.

Tegnap egyébként a Kubai Központ Bank bejelentette, hogy a kereskedelmet élénkítendő február elsejével új, magasabb címletű bankjegyek kerülnek majd forgalomba. Kubában jelenleg két hivatalos fizetőeszközzel lehet vásárolni: a konvertibilis pezóval, amelynek árfolyama elvben a dollárral megegyező, illetve a kubai pezóval, amely körülbelül 0,04 centet ér. A szigetország kormánya még több mint egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy – a gazdaságot modernizálandó – a konvertibilis pezót fokozatosan kivonják majd a forgalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez