400 kiképzőtisztet küld az Egyesült Államok a Közel-Keletre

Az egységek a szíriai ellenzék mérsékelt szárnyának kiképzésében vesznek majd részt. A misszió tavasz elején kezdődik, és szaúdi, katari valamint török területeken fog zajlani.

A bevetéssel kapcsolatban Elissa Smith nyilatkozott a Pentagon részéről. Smith elmondta, hogy több száz fős támogató csapat is csatlakozik a kiképzőkhöz. A cél körülbelül 16 000 fő kiképzése lesz a következő három évben, melyben az amerikaiak segítségére lesznek a koalíciós erők is. A kiképzők pontos feladatait nagyban fogja befolyásolni, éppen mely területeken lesz nagyobb szükség a szakértelmükre. Ez várhatóan a három év alatt folyamatosan változni fog. A misszió célja, hogy hozzájáruljon az Iszlám Állam legyőzéséhez
Az akciótól nem várható gyors eredmény, viszont az nyilvánvaló, hogy az eddigi stratégia, mely az Iszlám Állam állásaira mért légicsapásokon alapult, nem volt elég hatásos. A most nyilvánosságra hozott programot hosszas tervezés előzte meg, és az előző év végén a Kongresszus is jóváhagyta a szükséges forrásokat. Ennek köszönhetően van rá esély, hogy hosszú távon az amerikai szerepvállalás hatékonyabb lesz az eddigiekhez képest.
Az Iszlám Állam jelenleg hatalmas területeket tart irányítása alatt Szíriában és Irakban. Visszaszorításuk érdekében a szíriai mérsékelt erők kiképzése mellett az Egyesült Államok az iraki biztonsági egységek felkészítésében is részt vesz. Az iraki műveletek Bagdadtól északra és az ország nyugati részén zajlanak, melyben jelenleg 2 100 fős amerikai kontingens vesz részt.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez