Fotókon gyakorolnak a mesterlövészek

Valerie Deant őrmester furcsa dologra lett figyelmes a Medley lőtér kukájában: egy régi képet talált bátyjáról, ami tele volt lyukakkal. Mint később kiderült, ilyen fotókon gyakorolnak az Észak-Miami Rendőrség lövészei.

Valerie testvére, Woody Deant 15 évvel ezelőtt keveredett összetűzésbe a rendőrséggel, négy évet ült, a kép ekkor készült róla. Az afro-amerikai férfi azóta rendbe szedte életét, családot alapított és teljesen elképedt, mikor húga megmutatta az átlőtt fotót.
“A fotót konkrétan átlőtték” – mondta el Woody a WTVJ adásában. – “Volt egy lyuk a homlokomon és egy az egyik szememben… Teljesen ledöbbentem.”
Az ügy óriási felháborodást keltett az interneten, miután Valerie kirakta Facebook-falára a képet. Végül kiderült, hogy természetesen nem Woody volt az egyetlen, akinek rendőrségi képével gyakoroltak. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy az összes felhasznált kép fekete férfiakról készült.
Az Egyesült Államokban alapvetően kiélezett a helyzet a rendőrség és a kisebbségek között. A rendőri túlkapások és brutalitás óriási médiafigyelmet kapott a közelmúltban, szinte naponta jelentek meg beszámolók újabb felháborító eseményekről.
Bár a rendőrség egyik tisztje azt nyilatkozta, hogy nem csak afroamerikai embereket ábrázoló célpontokat használnak, az eset alkalmával például nem ez volt a helyzet. Természetesen bőrszíntől függetlenül is ízléstelen dolog valódi emberek képével gyakorolni, de a tény, hogy feltehetőleg rasszista indíttatásból választották ki a fekete elítéltek fotóit, csak még rosszabb fényt vet az Észak-Miami Rendőrségre. Ennek ellenére nem indult belső vizsgálat az ügyben, csupán egy ígéretet tettek arra, hogy “jobban odafigyelnek a jelenségre.”

Fotó: Eurorpess Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez