1-1 millió dollárt ad a rendőröknek és a feketéknek Michael Jordan

“Tudom, hogy ez az ország jobb ennél!” – hangsúlyozta minden idők talán legjobb kosárlabdázója, aki kétmillió dollárt adományozott a faji zavargások áldozatainak. Egymilliót azok a feketék kapnak, akik a rendőri túlkapások áldozatai lettek. Egy másik milliót pedig azok a rendőrök, akik megsérültek a faji háborúskodásban. Michael Jordan édesapját is faji okból ölték meg. A sztár akkor visszavonult, de újrakezdte pályafutását és megszerezte hatodik aranyérmét is az NBA-ben.

Goat – Greatest of all time – ez az eposzi jelzője a most 53 éves szupersztárnak az amerikai kosárlabda-irodalomban. Mindent megnyert a Chicago Bulls színeiben, ami megnyerhető. Csak épp fekete honfitársai közül bírálták nem is kevesen, mondván: nem lép fel elég határozottan a fajgyűlölet ellen, pedig édesapja is ennek áldozata lett! Karim Abdul Jabbar, aki a legtöbb pontot szerezte az NBA-ben, nyíltan megfogalmazta sokak véleményét: neki – mármint Jordannek – fontosabbak a kereskedelmi szerződések, mint az elvek!

Jordan lett az első dollármilliárdos sportoló Amerikában. Jelenleg a Charlotte Hornets csapat tulajdonosa. Mindig is remekül tudta menedzselni a pénzügyeit. Ezért eddig igen hallgatag volt a faji ügyekben. Pedig sok sztár már megszólalt: Dwyane Wade, Lebron James és Carmelo Anthony már állást foglalt ebben az ügyben. A legnagyobb, Michael Jordan eddig hallgatott.

Most viszont megható üzenetben mondta el, hogy megértő mind a két féllel szemben. A rendőröket is sokra becsüli, hiszen védelmezik őt és a családját. Ugyanakkor nem felejti el, hogy honnan jött. Ezért együttérez a feketékkel is, akik olykor rendőri túlkapások áldozatai az Egyesült Államokban.

Így jött az ötlet, hogy mindkét oldalnak egyenlő arányban adjon 1-1 millió dollárt. Michael Jordan persze rögtön hozzátette: tudja, hogy ez nem oldja meg a problémát. A faji zavargások Texasban már odáig fajultak, hogy egy színesbőrű fegyveres szabályosan vadászott a rendőrökre. Többet megölt közülük, míg végül őt is lelőtték. A fajgyűlölet a kosárlabdában is jelen van. Nemrég a Los Angeles Clippers tulajdonosának kellett távoznia, mert színesbőrű játékosaira sértő megjegyzéseket tett.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez