A Telenor és az üzbég korrupció

Újabb adatokat közölt egy ismeretlen informátor a nyugati mobilszolgáltatók kétes ügyleteiről Üzbegisztánban, számolt be a Szabad Európa Rádió.

Két nappal azután, hogy a többségi norvég tulajdonban lévő Telenor kijelentette, nincs bizonyíték az őket ért üzbegisztáni korrupciós vádakra, egy anonim forrás megint több millió dolláros csalásról szóló dokumentumokkal állt elő.

A norvég Kereskedelmi Minisztérium által a Telenornak átadott információ szerint tranzakciók folytak a VimpelCom, a legnagyobb üzbég mobilszolgáltató és egy gibraltári társaság, a Takilant között, amely Iszlam Karimov lánya, Gulnara Karimova rejtett érdekeltségeként működött. Az amszterdami VimpelCom egyharmada a norvég Telenor tulajdonában van, amely ellen egyébként már a holland, a svájci és az amerikai hatóságok is nyomoznak üzbegisztáni tevékenysége miatt. A VimpelCom elismerte, a múltban valóban dolgozott a Takilanttal, hogy frekvenciákat vásároljon Üzbegisztánban.

A most napvilágra került dokumentum azt állítja, hogy a cégszabályzat alapján a Telenor vezetőségének vétójoga van bármilyen vagyonszerzési ügylettel kapcsolatban. A norvég cég egyelőre csak a honlapján tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, számára újak ezek az információk, és hogy magyarázatot vár a VimpelComtól. Ugyanakkor óvatosságra is int az adatok hitelességét illetően.

Bár Bobby Leach, a VimpelCom szóvivője tagadta a vádakat a Szabad Európa Rádió cikkében, nem ők volnának az első üzbegisztáni korrupcióval vádolt nyugati mobilcég. A svéd ügyészség 2007-ben derítette ki, hogy a  svéd TeliaSonera mobilszolgáltató 2,3 milliárd koronát (körülbelül 78,3 milliárd Ft) fizetett a Takilantnak, Gulnara Karimova gibraltári fantomcégének. Az üzbég elnök lánya azóta házi őrizetben van Taskentben.

Kép: Europress/AFP

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez