Kolumbia: 36 katona került a lakosság fogságába

Egy kolumbiai megye, Cauca lakói nem mindennapi történettel kerültek a világsajtóba: El Plateado településen túszul ejtették és egy napon át fogva tartották a kolumbiai hadsereg 36 katonáját.

A lakosok eredetileg azt mondták,  addig nem engedik el foglyaikat, amíg ki nem vizsgálják egy civil megölésének hátterét. Az ország délkeleti részén fekvő Cuencában egy civil motorost lelőttek a hadsereg egyik ellenőrzési pontjánál. Amikor kiderült, hogy a meglőtt férfi a kórházban meghalt, a lakosok kivonultak az utcára és elindultak  a katonai helyőrséghez, ahol körbevettek 36 katonát. A katonákat egy sportlétesítménybe szállították és közölték: addig nem engedik el őket, amíg nem tisztázódik, miért kellett meghalnia az áldozatnak. A vizsgálatot pedig civil független szervezettől és a helyi elöljáróságoktól  kérik.

A lelőtt férfi motorkerékpárjával utazott, amikor a katonai helyőrségről lövéseket adtak le rá, mert nem állt meg. Nem tudni, hogy a férfi látta-e, hogy meg akarták állítani. Annyi kiderült, hogy a hátizsákjában kokapaszta volt, ez azonban – a lakosok szerint – nem ok arra, hogy lelőjék.

A katonákat később szabadon engedték, a fegyvereiket is megkapták,  visszatértek a laktanyájukba. Azt nem közölte a hadsereg közleménye, hogy miként történt az egyenruhások szabadulása, de hangsúlyozták, hogy kivizsgálják az áldozat halálának körülményeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez