A minimálbér emelését kezdeményezi New York állam kormányzója

Andrew Cuomo, New York  állam kormányzója  javaslatot készül benyújtani, mely a New York városában élőknek 11,5 dollárra, az állam többi részén lakók esetében pedig 10,5 dollárra emelné az óránkénti minimálbért.
Cuomo ezzel némileg ellentmond önmagának, hiszen kevesebb, mint egy éve még kijelentette, hogy az állam különböző részein nem lehet más és más a minimálbér. Ezt akkor azzal indokolta, hogy ebben az esetben a közösségek egymással kezdenének versengeni, ami kaotikus állapotokat szülne. Az érv az eltérő minimálbér mellett, hogy New York városában, vagy az olyan megyékben, mint Westchester vagy Nassau a megélhetési költségek jóval magasabbak.
A pálfordulás tavaly nyáron történt, amikor Cuomo a novemberi újraválasztásához szerette volna megnyerni magának egy politikai tömörülés támogatását, amely a dolgozó családok érdekeit képviselte. Cserébe megígérte nekik, hogy támogatja a minimálbér-növelési javaslatukat, mely szintén több kategóriát állapított meg az államban. Annak ellenére, hogy az a javaslat drasztikusabb emelést tartalmazott, a demokrata kormányzó most egyértelműen nyári ígéretének megfelelően lépett.
A jelenlegi javaslat valószínűleg a republikánus többségű állami szenátusban komoly ellenállásba fog ütközni. Ha sikerül is elfogadtatni, az életbe lépésére még várhatóan éveket kell várni. A jelenlegi minimálbér 8,75 dollár óránként, ami legközelebb év végén fog nőni 9 dollárra, az egész államban egységesen.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez