Nem kerülnek bíróság elé a korrupt török miniszterek

Végleg lezárul a török Igazság és Fejlődés Párt (AKP) körüli korrupciós botrány Törökországban. Szerdán reggel a parlament megtiltotta, hogy a négy, korábban leváltott minisztert bíróság elé állítsák. Mindeközben folytatódott a “tisztogatás és a párhuzamos struktúrák” elleni harc a kis-ázsiai országban.

Január 21-én reggel a török parlament úgy döntött, hogy nem adja ki a legfelsőbb bíróságnak a négy, korrupcióval vádolt volt minisztert, akiket még tavaly menesztettek: Zafer Caglayan volt gazdasági, Muammer Güler volt belügy-, Egemen Bagis volt európai ügyi és Edohan Bayraktar volt környezetvédelmi tárcavezetőről van szó. Azonban nem kis meglepetést okozott, hogy az abszolút többséggel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) néhány képviselője – a pártvezetés szigorú utasítása ellenére – az ügy folytatása mellett szavazott.

A szavazás előtt az ellenzéki pártok vezetői felszólították képviselőiket, hogy ne hagyják eltemetni az ügyet. A jobboldali Nemzeti Akció Párt (MHP) vezetője, Devlet Bahceli “a lopás és a jog közötti választásnak” nevezte a szavazást. Egy nappal a parlament döntése előtt tucatnyi embernél törvénytelen lehallgatás gyanújával razziákat tartott a török rendőrség öt tartományban és a fővárosban. Ezzel egyidejűleg a török belügyminisztérium 21 tartomány élén leváltotta a rendőrfőnököt Továbbá a török média szerint elfogatóparancsot adtak ki 28 ember ellen a TIB távközlési hatóságnál, valamint a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanácsnál (TUBITAK).

A négy volt minisztert azzal vádolták, hogy kenőpénzt fogadtak el Reza Zarrab iráni származású üzletembertől, hogy ne foglalkozzanak az embargó sújtotta Iránnal folytatott illegális aranykereskedelemmel. A 2013 decemberében kirobbant hatalmas botrány alaposan megrázta az egész török közéletet és változásokat hozott nemcsak a kormány, hanem a hatóságok és az igazságszolgáltatás területén is.

Egy hangfelvétel látott napvilágot, amelyen Erdogan Bilal nevű fiával beszél. Éppen azon vitatkoznak, hogyan osszanak szét rengeteg pénzt a török üzletemberek között. Erdogan hamisítványnak nevezte a felvételt, mindvégig tagadta, hogy köze lenne bármiféle korrupcióhoz, és azt hangoztatta, hogy elnökválasztási ellenfelei próbálták lejáratni őt. Valóságos hadjárat indult meg Gülen mozgalma, a Hiszmet (Szolgálat) ellen: bírák, rendőrök és magas rangú tisztségviselők ezreit bocsátották el. Több száz nyomozót és rendőrt menesztettek, vagy tartóztattak le. A letartóztatottak ellen a vád az volt, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre és telefonokat hallgattak le. A tisztogatási hullám áldozata lett a gazdasági bűnözési ügyekben illetékes különleges isztambuli egység volt vezetője, Yakup Saygili is. Ő vizsgálta Recep Tayyip Erdogan  korrupciós botrányait és nevéhez fűződik több török miniszter fiának letartóztatása.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez