A török kormány a kurd lázadókat bombázza, az ország gyászol

Az ankarai békemenetben legkevesebb 95-en haltak meg. A résztvevők szombaton azért tüntettek volna, hogy legyen vége az erőszaknak a kormány és a kurd lázadók között. A hadsereg vasárnap újabb légicsapásokat mért a PKK állásaira.

Szombaton új tűzszünetet hirdetett a Kurd Munkapárt, de a kormány ezt nem fogadta el. Tegnap a légierő gépei bombázták a PKK állásait az ország dél-keleti részén és az észak-iraki határ mentén. A légicsapásokban a hírek szerint 49-en haltak meg, de ezt független forrás nem erősítette meg. “A PKK tűzszünete nekünk semmit nem jelent” – mondta a Reuters hírügynökségnek egy magasrangú tiszt. “A műveleteket szünet nélkül folytatjuk.”

A feszültség egyre erősebb Törökországban, ahogy közeledik november 1-je, az új választások napja. Júniusban Erdogan elnök pártja, az AKP elveszítette az abszolút többséget, és először jutott be a parlamentbe a kurdbarát HDP, a szombati békemenet fő szervezője.

A kettős merényletet a kormány szerint az Iszlám Állam követhette el, a kabinet visszautasítja azt, amit az ellenzéke vetett fel, vagyis hogy neki is köze lenne a robbantásokhoz. A HDP vezetője, Selahattin Demirtas azzal vádolja a kormányt, hogy nem vizsgálta ki teljesen a korábbi merényleteket, például azt, amit ugyancsak a HDP tüntetésén követtek el, még a nyári választások előtt. “Az állam, amelyik minden repülő madárról, annak minden szárnycsapásáról értesül, képtelen megelőzni egy tömegmészárlást a főváros szívében” – mondta.

Az ellenzéki párt szerint egyébként nem is 95, hanem 128 a szombati áldozatok valós száma. A hatóságok már határozottan öngyilkos merénylőkről beszélnek. És teljes mértékben az ISIS-re fókuszálnak.

Tegnap háromnapos gyász kezdődött Törökországban. Isztambulban az egyik áldozat, Kubra Meltem Mollaoglu temetésén több százan kiabálták, hogy “A gyilkos kormányt elszámoltatjuk a bűneivel!”. Vasárnap ezrek gyűltek össze Ankara központjában, hogy az áldozatokra emlékezzenek. A BBC riportere szerint tapintható volt a kormány elleni düh a biztonsági kudarc miatt, azért, hogy a hatalom nem tudta megakadályozni a tragédiát. Diyarbakirban a rendőrség könnygázzal és vízágyukkal oszlatta szét a tüntetőket.

Ankarában családtagok és barátok vártak a törvényszéki halottasház előtt a holttestekre. Közben a médiában és a közösségi oldalakon egymás után kapnak arcot és nevet az áldozatok. Mosolygós lányok és fiúk, családos férfiak és nők, tavaly egybekelt házaspár, diákok, szakszervezeti aktivisták, ankaraiak és vidékiek. 

áldozatok

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez