Francia hivatásos katonák is csatlakoznak az Iszlám Államhoz

A francia védelmi minisztérium közlése szerint tíz hivatásos katona is lehet aközött a több száz francia állampolgár között, akik csatlakoztak az Iszlám Állam harcosaihoz.

A párizsi védelmi minisztérium sajtótájékoztatón közölte a hírt, miszerint nagy valószínűséggel a több száz civil állampolgár mellett tíz-tizenkét hivatásos katona is szolgálhat az Iszlám Állam (IÁ) soraiban. A tárca szóvivője hangsúlyozta: jórészt nem egykori, hanem hivatalosan jelenleg is aktív szolgálatot teljesítő katonákról van szó. Jean-Yves Le Drian miniszter nem kommentálta a hírt.

A brit Telegraph cikkezett arról, hogy a francia tengerészgyalogság légideszant-egységének egyik volt tagja is az IÁ-hoz csatlakozhatott.  Az említett egység a francia haderő elit részéhez tartozik, jelmondatuk az “Aki mer, az nyer.”
Az észak-afrikai származású, meg nem nevezett katona öt éven át szolgált a hadseregben. Ezt követően egy, az Arab-félszigeten is működő biztonsági vállalathoz csatlakozott, kvázi zsoldosként. Vélhetően itt radikalizálódott.

A többiek között vannak olyanok, akik felnőtt korukban tértek át az iszlámra, és nem arab, illetve észak-afrikai felmenőkkel rendelkeznek. Ők mind alapkiképzésen estek át, és fontos szerepük lehet a francia harcosok vezetésében.

Az Al Arabiya értesülései szerint a francia titkosszolgálat mintegy ezer ügynöke szolgál a francia hadseregben. Számukat most 65 fővel növelni fogják, hogy sikeresebben ki tudják szűrni.a haderőben aktív iszlamistákat

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez