Bőrdarabkákból azonosították a párizsi merényletek kitervelőjét

Most már biztos, hogy Abdelhamid Abaaoudot lőtték le a szerdai, hétórás rajtaütésben- mondják a hosszú és nehéz azonosítás után a halottkémek. A francia külügyminiszter szerint baj van az egész európai biztonsági ellenőrző rendszerrel. Párizs komoly szigorításokra készül.

Hivatalosan is azonosították a 129 áldozatot követelt párizsi robbantások és lövöldözések valószínű főkolomposát. A párizsi ügyészi hivatal rövid közleményben jelentette be, hogy Abaaoud volt az egyike annak a két embernek, akikkel szerdán végeztek heves tűzpárbajban a rendőrök a terroristák rejtekhelyén, Párizs északi részén

A 27 éves belga szélsőséges megcsonkított holttestét a St-Denis-i lakás romjai között találták meg, és bőrmintákból azonosították. Több lövedék és gránát is eltalálta. A rendőrök több mint 5,000 lövést adtak le a rajtaütésben, amit az után indítottak, hogy egy hétfőn kapott füles után megfigyelték és lehallgatták a házat. Az azonosítás tovább tartott, mint gondolták: egyrészt a holttestek, másrészt a részben összedőlt lakóház állapota miatt. Az épületnek az egész harmadik emelete beomlott.

A búvóhely hét órán át tartó ostromában egy nő is meghalt: robbanómellényét működésbe hozva végzett magával. Rendőrségi források mostanra megerősítették, hogy ő Abaaoud unokatestvére, a 26 éves marokkói-francia Hasna Aitboulahcen volt, aki júniusban azt írta ki a közösségi médiában, hogy Szíriába akar menni. A Swat kommandósai a rajtaütéskor azt kérdezték tőle: hol van a barátod? Mire azt válaszolta, hogy “Nem a barátom!”, és másodpercekkel később hatalmas robbanás volt hallható. Állítólag a fiatal nő több csigolyája az egyik rendőrautón landolt.

Abaadoudot, aki Belgium egyik legjobb iskolájába járt, 2010-ben bebörtönözték fegyveres rablásért. A hírek szerint három évvel később csatlakozott az ISIS-hez, róla és viselt dolgairól ITT írtunk. Az, hogy Szíriából be tudott jutni Európába – állítólag nem is egyszer -, azt mutatja, hogy az egész európai ellenőrző rendszerben hibák vannak – mondta a francia külügyminiszter, Laurent Fabius.

Ma a belga miniszterelnök, Charles Michel bejelentette, hogy újabb terrorellenes intézkedéscsomagot fogadtak el, és újabb 400 millió eurót fordítanak a szélsőségesek elleni harcra. A rendőrök pedig rajtaütöttek hat címen Brüsszelben, Molenbeekben, a terroristák bázisán, amiről ITT írtunk. Mind a hat háznak köze volt Bilal Hadfihoz, aki a Stade de France-nál robbantotta fel magát pénteken. 

A francia parlament alsóháza arra szavazott, hogy februárig hosszabbítsák meg a hat napja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A szenátus várhatóan holnap szavaz ugyanerről. Mint ahogy más, vitatott biztonsági intézkedésekről is, például arról, hogy házi őrizet alá helyezzenek bárkit, akiről úgy vélik, hogy a közt fenyegeti, vagy arról, hogy a rendőrök bírói végzés nélkül is bármikor végrehajthassanak házkutatásokat.

A francia kormányfő, Manual Valls közben arra figyelmeztetett, hogy az ISIS dzsihadistái vegyi vagy biológiai fegyvereket vethetnek be. “Franciaországot nem azért támadták meg, amit Irakban vagy Szíriában csinál, hanem azért, mert az, ami” – mondta a parlamentben. “Tudjuk, hogy vegyi vagy biológiai fegyverek kockázatával is szembe kell néznünk.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez