Valóban “drámaian nő” a terrorveszély Európában? – Megdöbbentő számok.

Se szeri se száma manapság azoknak a cikkeknek, amelyekben siratják “a régi biztonságos Európát”, amit még érdemes volt szeretni. És úgy érzik, hogy most, Brüsszel után, immár megsokszorozódott a veszély, Európa koránt sem olyan biztonságos, mint volt.

Ez viszont valójában nem több, mint egy érzés. Az érzések persze fontosak, hiszen éppen ezeket az érzéseket akarják belénk plántálni a terroristák – ezért robbantanak szimbolikus helyeken , és úgy, hogy arról minél többen értesüljenek.   De aki túl akar lépni az érzéseken, annak érdemes megismerkedni a számokkal is. Azok pedig azt mutatják, hogy bár 2015 – a párizsi merényletek miatt – valóban kiemelkedő év volt, de egyébként az elmúlt évtizedek a terror   rohamos visszaesését hozták Európában. És még 2015  – a párizsi vérengzéssel együtt  is – kevesebb áldozatot  követlent, mint egy átlagos év a kilencvenes évek elején, nem is beszélve a korábbi időszakokról.

Íme a statisztika  a terro áldozatainak száma Nyugat-Európában 1970-től napjainkig:

chartoftheday_4093_people_killed_by_terrorist_attacks_in_western_europe_since_1970_n

Vagyis Európa nyugati fele – a látszat, és a merényletek ellenére – sikerrel küzdötte le a terrorfenyegetettséget, és alapvetően iszonyatosan biztonságos hely. Ilyen szempontból a keleti rész pedig még biztonságosabb – az elmúlt évtizedekben egyetlen jelentős     terrorcselekmény sem történt a   Németország és Oroszország közt elterülő térségben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez