A babaarcú Bilal – 20 éves brüsszeli fiúból párizsi merénylő

A nyugati médiában “babyface”-nek nevezett Bilal Hadfi egyike volt annak a három öngyilkos merénylőnek, akik pénteken a Stade de France-nál robbantották fel magukat a francia-német meccs idején.

Fegyverekkel, egy rakás pénzzel, vagy éppen papírernyős koktéllal a kezében, meztelen felsőtesttel, napozás közben pózol a közösségi médiás fotóin. A 20 éves Bilal Hadfi megjárta Szíriát, ahol Abu Mudzsahid Al-Belgiki vagy Bilal Al Mudzsahir néven ismerték – mondja egy belga terrorszakértő, Guy van Vlierden a brit bulvárlapnak, a Daily Mailnek.

2E8277A600000578-3321161-image-a-8_1447715838524

Alig egy héttel a januári Charlie Hebdo merénylet után távozott: figyelmeztették ugyanis, hogy egyre radikálisabb kijelentéseivel magára vonta a hatóságok figyelmét. Néhány hónappal később már egy Kalasnyikovról posztolt mobiltelefonnal készült képet.

2E8277CE00000578-3321161-image-a-5_1447715821024

Az iskola utolsó évében kezdett érdeklődni a politika iránt, akkor indult el a párizsi stadionhoz vezető úton.  Abbahagyta a zenehallgatást, azt mondta, az haram, vagyis tiltott, és hangot adott annak, hogy támogatja a Boko Haramot, a nigériai iszlamista terrorcsoportot. Idén januárban pedig azt hangoztatta, hogy egyetért a Charlie Hebdo ellen elkövetett támadással.

Tanára, Sara Staccino ekkor kezdett igazán aggódni. “Azt mondta, rendben van az, ami történt, mert a magazin megsértette a vallását” – mesélte a belga Radio One-nak a tanárnő. Aki hiába próbált másokat figyelmeztetni erre: Hadfi egy héttel később már odébállt, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

A marokkói származású és francia állampolgárságú, Belgiumban élő Hadfi egyike volt a három öngyilkos merénylőnek, akik hiába próbáltak bejutni a Stade de France-ba. Az egyik támadót egy Zouheir nevű biztonsági őr fordította vissza az ellenőrzés után. Ezután hozta működésbe robbanóanyaggal és csavarokkal megpakolt robbanóövét. Három perccel később egy másik társa tette ugyanezt a stadion mellett, később pedig a harmadik merénylő robbantott a közeli McDonald’s-nál. Hadfi ezek közül állítólag a második volt.

A belga hatóságok egyébként tisztában voltak azzal, hogy visszatért Szíriából, de nyomát vesztették – írja a brit lap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez