Japán magánszemélyek mentenék a túszokat

Az Iszlám Állam egy csoportja kedden küldött videóüzenetet Tokiónak arról: 72 óra múlva megöli két japán túszát, ha nem kap 200 millió dollárt. A videó alapján a határidő pénteken jár le. Japánban vannak, akik maguk indulnának tárgyalni.

Japánnak nincs erős befolyása és diplomáciai háttere a Közel-Keleten. Ez derült ki a túsztörténet kapcsán. Az ázsiai szigetországban már többen felajánlották, hogy megpróbálnak kapcsolatba lépni az Iszlám Állam túszejtőivel. Josihide Szuga kormányszóvivő azt mondta: megpróbálja elérni azokat, akik a 47 éves szabadúszó újságírót, Kendzsi Goto-t, és a 42 éves biztonsági cégalapító Haruna Jukavát fogva tartják. Hozzátette: Japán nem kapott újabb üzenetet a videó megjelenése óta.

Ko Nakata iszlám jogi szakértő, a kiotói Dosisa Egyetem korábbi professzora azt mondta az újságíróknak: ő képes kapcsolatba lépni az Iszlám Állammal. Egy japán újságíróval együtt ugyanis 2010-ben ő maga is  túsz volt Afganisztánban. Most mindketten felajánlották, hogy megpróbálják megmenteni a két japán férfit. 

Hetvenkét óra talán túl kevés idő, de én magam hajlandó vagyok elmenni tárgyalni” – mondta Nakata, aki beszél japánul és arab nyelven is. Arra próbálja biztatni az iszlamistákat, hogy ne bántsák a foglyokat, mondván: ha elengednék a túszokat, az nagyban javítaná az Iszlám Államról kialakult képet.

Cuneoka, az újságíró Twitteren is megtette az ajánlatát: ha a terrorszervezet  garantálja a biztonságukat, és elfogadja őket tárgyaló félként, akkor „közvetlenül tudják segíteni a túszok kiszabadítását”.

A kérdésre, hogy Japán fontolóra veszi-e a felvetést, a külügyi szóvivő azt mondta: készek számba venni az összes lehetséges módot, hogy megmentsék a túszokat. Az azonban nem világos, hogy a két magánszemély képes lenne e felvenni a kapcsolatot és tárgyalni az túszejtőkkel, ha Szíriába utaznak. Japánnak ugyanis nincs semmilyen hivatalos kapcsolata Damaszkusszal.

Abe Sinzó miniszterelnök, aki tegnap tért vissza hatnapos közel-keleti útjáról, megfogadta, hogy nem adja be a derekát a terrorizmusnak, és folytatja a segélyezési programot a konfliktus sújtotta régióban. Sem a kormányfő, sem más hivatalnokok nem mondták, hogy közvetlenül Japánból váltságdíjat fizetnének a foglyokért. 

Tokió közben számos országtól kapott együttműködési ajánlatot, így Jordániától is, ahol Jaszuhide Nakajama államtitkár találkozott II. Abdullah királlyal. Abe Sinzó sürgősen írt a politikusnak Ammanba, hogy koordinálja a túszdráma intézkedéseit, de nem volt világos, hogy milyen előrelépést is lehet tenni. „Az idő nagyon rövid, és nagyon aggódunk”- mondta az államtitkár újságíróknak, miután találkozott az uralkodóval.

A japán kormányfőnek korlátozottak a lehetőségei. Vagy fizet a terroristáknak, vagy segítséget kér valamelyik szövetségesétől, például az Egyesült Államoktól, hogy Szíriában próbálkozzon meg egy kockázatos mentőakcióval. Az önként ajánlkozó civilek bevetése valószínűtlennek tűnik. Már túl rövid az idő.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez