Börtönbe megy Thaiföld ex-kormányfője, Shinawatra asszony?

Öt évre eltiltotta a közélettől a parlament Thaiföld korábbi miniszterelnökét. Az ügyészség párhuzamosan vizsgálatot indított ellene korrupció miatt. Akár tíz év börtönt is kaphat Yingluck Shinawatra asszony.

Az alkotmány szerint senkinek sincs joga kizárni valakit a közéletből bírói ítélet nélkül – erről beszélt a parlamentben Yingluck Shinawatra asszony, aki 2011 és 14 között volt hazája miniszterelnöke. Tavaly májusban a hadsereg puccsal megdöntötte a rendszert. Az alkotmányt felfüggesztették, a parlamentet a hadsereg a saját embereivel töltötte fel. Ez a parlament szavazta meg Yingluck Shinawatra asszony kizárását a közéletből öt évre. De ez nem elég utódának, a hadsereg egykori főparancsnokának, Prayuth tábornoknak.

De milyen korrupciós ügyről is van szó? A hírhedt állami rizsalapról, amely megalapozta a Shinawatra klán politikai hatalmát Thaiföldön. Mi a rendszer lényege? A. Shinawatra klán feje, Thaksin, aki korábban maga is miniszterelnök volt, olyan felvásárlási rendszert talált ki, mely igen előnyös a rizstermelő gazdaságoknak az ország északi részén. Pontosan ott, ahol a Shinawatra klán választói bázisa van. Az állam drágán felvásárolta a rizst, majd eladta – olykor jelentős veszteséggel – külföldön. A veszteséget az állam könyvelte el, a politikai nyereséget viszont a Shinawatra klán, melynek két tagja is miniszterelnök lett Thaiföldön.

Ennek akart véget vetni a hadsereg, mely májusban puccsot hajtott végre. A főparancsnok Prayuth tábornok közölte: még sokáig nem térnek vissza a demokratikus rendszerhez. Annál is kevésbé aktuális ez a hadsereg számára, mert a mindenki által tisztelt uralkodó 87 éves. Napirenden van az örökösödés. A Shinawatra klán még mindig igen népszerű Thaiföldön. Ha választásokat rendeznének, akkor azt lehet, hogy újra megnyernék a vörös ingesek, vagyis a Shinawatra klán hívei.

Ezért zárták ki a politikai életből Yingluck Shinawatra asszonyt, miután korábban bátyját, Thaksin Shinawatrat száműzetésbe kényszerítették. A korrupciós per nemcsak azt teszi lehetővé, hogy lejárassák a még mindig nagyon népszerű Shinawatra klánt, de végképp megszüntetheti az állami rizsalapot, mely a politikai támogatást jelentette a két Shinawatra miniszterelnöknek. Ha viszont börtönbe csukják a 47 éves Yingluck Shinawatra asszonyt, akkor könnyen mártírt csinálhatnak belőle. A szomszédos Mianmarban Aung San Su Kyi hosszú éveket töltött börtönben, most pedig az ellenzék fővezére, akitől tart a hatalom is.

Mindeközben Thaiföldnek vigyáznia kell a megítélésére is: az ország jelentős részben a turizmusból él. Tavaly nagy mértékben csökkent a Kínából érkező turisták száma, pedig onnan szoktak a legtöbben Thaiföldre érkezni. Az USA és az EU rendszeresen bírálja a katonai kormányzatot, és ez befolyásolja a turistaforgalmat is. Mindez egyelőre viszont nem befolyásolja a katonai kormányzatot, amely el van szánva a Shinawatra klán megsemmisítésére: ezért tilthatták el öt évre a közélettől Yingluck Shinawatra asszonyt, Thaiföld ex-miniszterelnökét, akit ezenkívül még tízéves börtönbüntetés is fenyeget.

Fotó: Eruopress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez