Az ausztrál muszlimok elítélik a rabszolgaságot

Az ausztráliai muszlimok vezetői elhatárolódtak a külföldön harcoló szélsőségesek barbár cselekedeteitől, különösen a rabszolgák alkalmazásától. Szerintük ez teljesen összeegyeztethetetlen az iszlám vallással, mely egyértelműen tiltja másik emberi lény birtoklását vagy eladását.

Az Iszlám Állam oldalán körülbelül 180 ausztrál állampolgár harcol. Közülük a leghírhedtebb a jazidi nőket fogva tartó két dzsihádista, Mohamed Elomar és Khaled Sharrouf. Elomar rendszeresen használja a közösségi médiát, ahol sok a követője Ausztráliából. Itt különböző propagandaszövegekkel próbál még több muszlimot harcba hívni nyugati, illetve fejlett országokból. Nemrég egy fegyverrel pózoló gyerekről posztolt képet, és ezt a szöveget írta hozzá: „Ő már elkezdte megérteni, hogy az ISIS egy igazi életforma.”

A hasonló megnyilvánulásokat az ausztráliai muszlim csoportok határozottan elutasítják, viszont tartanak tőle, hogy a fiatalabbakra hatást tudnak gyakorolni a dzsihádisták az ilyen üzenetekkel. Ezért kérik a kormányt, hogy több forrást különítsen el a fiatalok radikalizálódásának megakadályozására. Erre tavaly 13,4 millió dollár jutott, de ez láthatóan kevés, vagy pedig nem megfelelően használják fel.

Keysar Trad, a muszlim közösség egyik vezetője azt mondja: „Nagyon nehezen lehet megérteni, hogy két, Ausztráliában muszlimként nevelkedett fiatal hogyan kötelezheti el magát ilyen szélsőséges nézeteknek, és hogyan azonosíthatja mindezt az iszlámmal.” Trad szintén több forrást szeretne a hasonló esetek megelőzésére most, amikor ez világszinten problémát jelent. A legfontosabbnak viszont a közösség szerepét tartja a megelőzésben.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez