Bukott a kormány és káosz fenyeget Jemenben

A jemeni húszik megbuktatták Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt és szunnita kormányát. Az arab országban teljes a tanácstalanság és egyre hevesebbek az összecsapások Szanaaban, miközben az Egyesült Államok is kénytelen újraértékelni a közel-keleti stratégiáját.

Január 22-én este először a jemeni kormány, majd nem sokkal később Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök is benyújtotta lemondását az arab országban. Egy nappal a lemondás előtt a síita fegyveresek ígéretet tettek arra, hogy visszavonulnak az elfoglalt állami épületekből és az elnöki palotából. A jemeni elnök cserébe beleegyezett abba, hogy a húszik követelésének eleget téve kormánya módosítani fogja az alkotmánytervezetet, és több beleszólást enged majd a húsziknak és más politikai erőknek az ország ügyeinek irányításába,de rögvest azután összecsapások törtek ki szerte a fővárosban, a síita lázadók és a hadsereg között.

Háled Bahah miniszterelnök szintén lemondott, aki csak tavaly novemberben neveztek ki miniszterelnöknek és ebben nem kis szerepe volt az ENSZ-nek, mivel ők szervezték meg a húszik és a jemeni vezetés közötti tűzszünetet. A kormányfő hangsúlyozta, hogy „nagyon bonyolult körülmények között” viselte a hivatalt, és a jemeni kabinet amiatt köszön le, mert „nem akar része lenni annak, ami történik vagy történni fog”. A kormányszóvivő „véglegesnek” nevezte a döntést. Szerinte azért került sor erre, mert a húszik akkor vonulnak vissza és akkor engedik szabadon a múlt héten elrabolt Mubarak kabinetfőnököt, ha a kormány mindenki lemond a vezetésből.

Tovább ront a helyzeten, hogy az eredetileg január 25-re tervezett parlamenti találkozót, amely során megbeszélték volna a jemeni képviselők a hatalmi átmenetet, elhalasztották. Hivatalosan azért halasztották el, mert nem mindegyik képviselő tartózkodik Szanaaban, de az AFP szerint inkább azért,mert a húszik most is megszállás alatt tartják a fővárost és teljes a tanácstalanság a törvényhozók körében, hogy kinek adják át a hatalmat.

Közben egyre súlyosbodnak az összecsapások a fővárosban, s nemcsak a hadsereg és a húszik között. Több ezren – főleg szunniták – tüntettek a Szanaa több pontján, amely a legnagyobb húszi ellenes demonstráció volt az országban. “Le a húszik rezsimével” – kiabálták a tüntetők, akiket a több jemeni tartomány által nemrég létrehozott “Elutasítás Mozgalma” mozgósított. Előző nap Jemen-szerte számos csoport vonult az utcákra, hogy a síita felkelők mellett, illetve ellen tüntessen, miközben az elnök és a kormány lemondása után belpolitikai tanácstalanság uralkodik az országban. Vasárnap délelőtt fegyveres lövöldözésekről érkeztek hírek a Szanna-i Egyetem környékén, ahol több demonstráló megsérült, amikor a síita lázadók tüzet nyitottak rájuk. A húszik militánsok ezenfelül újságírókat támadtak meg, elvették a kameráikat és összetörték őket.

A nyugtalanság az ország déli részébe is átterjedtek. Az al-Hírák nevű szeparatista mozgalom felhívására tüntetésekre került sor Ádenben és Ataq városában pedig ellenőrző pontokat létesítettek, s ezenkívül lefegyverezték a rendőrséget és a militánsok kezükbe vették a város irányítását. A többi déli városban is felszólították a helyi hatóságokat és az ott állomásozó jemeni katonai egységeket, hogy mostantól “Ádennek és a déli tartományok vezetőinek” engedelmeskedjenek és ne pedig Szanaanak.

A jemeni események közvetve érintik az Egyesült Államok közel-keleti politikáját is, mivel Hádi elnök Washington egyik fő szövetségesének számított a terrorizmus elleni harcban, és elemzők szerint esetleges elmozdítása gyengítheti a terroristák elleni fellépést. Az amerikai légierő 2009 óta hajt végre nagy számban dróntámadásokat az al-Kaida ellen Jemenben. Azonban az Egyesült Államok támogatta jemeni kormány január 22-i összeomlása “megbénította” Amerika terrorizmusellenes hadjáratát és az amerikai illetékesek szerint le kell állítaniuk a dróncsapásokat. Ez pedig újabb kudarcot jelenthet Barack Obama közel-keleti politikájában, és megkérdőjelezi azt a terrorizmus elleni stratégiát, miszerint csak a légierővel és pilóta nélküli gépekkel le lehet győzni a terroristákat.

A kormány és az elnök bukásának az oka, hogy a fővárost tavaly szeptember 21-e óta megszállás alatt tartó húszi fegyveresek a múlt héten elfoglalták az elnöki palotát, körülvették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő rezidenciáját és fogságba ejtették az elnök kabinetfőnökét.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez