Így lopták szét az Afganisztánnak és Iraknak szánt amerikai segélyeket

Tegnap az USAID – az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala – bejelentette, hogy felfüggeszti egyik legnagyobb nonprofit vállalkozásának a működését. Egy belső vizsgálat “súlyos kötelességszegést” állapított meg a finanszírozás és a segélyezés területén. Ami nagyjából azt jelenti, hogy “szétlopták” a segélyekre szánt pénzt.

Az USAID hivatala több, rendkívül súlyos szabályszegést állapított meg az IRD (nemzetközi segélyezés és fejlesztés) teljesítménye, irányítása, ellenőrzése és a segélyek elosztása területén” – áll az USAID által nemrég közzétett hivatalos nyilatkozatban, amelyben beszámoltak arról, hogy nyomozás indult az IRD vezetői ellen. Azért, mert “zéró toleranciát hirdetnek azok ellen, akik “visszaélnek az amerikai adófizetők pénzével”. Az IRD ügyében  először belső vizsgálat indult, egy tavaly májusban a Washington Postban megjelent cikk nyomán. Ma azonban már az FBI nyomoz.

Az IRD tegnapig az USAID egyik legfontosabb szervezete volt: számtalan humanitárius projektért felelt a világ leginkább veszélyeztetett területein. Az USAID által közzétett statisztikák szerint 2006 és 2014 között az IRD több mint egymilliárd dollár értékű projekt megvalósításának jogát nyerte el Afganisztánban, és ezzel párhuzamosan körülbelül 85 millió dollárt kapott iraki fejlesztésekre is. 2007 és 2013 között az IRD hárommilliárd dollárral gazdálkodott, az összeg 76 százalékát az USAID-tól kapott pénz tette ki. 2010-ben pedig azt nyilatkozta a szervezet, hogy a 706 millió dollárnyi beruházás 83 százaléka az USAID köszönhető. Sikeres projektek tucatjainak megvalósítását jelentették be Irakban és Afganisztánban: városokat és falvakat építettek újjá, infrastruktúrát  fejlesztettek, javították az oktatást és az egészségügyi szolgáltatást.

Azonban a projektek nagy részét csak papíron valósították meg. Ráadásul az IRD több “felesleges és értéktelen” fejlesztést hajtott végre, miközben “mindig felvette a kormányzati támogatásokat”. “Pazar fizetést” kaptak a beosztottak, több millió dolláros végkielégítés és bónusz járt a vezetőknek, és elképesztő méreteket öltött a nepotizmus is a szervezetben: gyakran egy egész család – anya, apa, gyerekek és néha unokák – irányított egy-egy részleget.

A vezetők is eléggé könnyelműen bántak a pénzzel. Az IRD-t 1998-ban megalapító Arthur B. Keys és felesége közösen irányították a céget, amely 2001 után valósággal szárnyalt, rendre ők szereztek meg minden fontosabb, amerikai támogatású fejlesztési tervet. 2008 és 2012 között 6 millió dolláros “kompenzációban részesültek”, miközben a lányuk és a testvéreik 1,3 millió dollárt kaptak abban az időszakban. Tavaly nyáron vonultak vissza, de előtte több millió dolláros végkielégítést vettek fel.

Foto: Wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez