Kitiltották a drónokat a dubaji nemzetközi repülőtér környékéről

Dubaj a drónok városa. Az arab országban egyre több területen alkalmazzák a pilóta nélküli gépeket, miközben a lakosság körében közkedvelt szabadidős tevékenység lett a drónok “eregetése” is. Ez azonban nem várt következményekkel járt és a hatóságok kénytelenek voltak szigorítani a szabályokon.

A múlt héten történt, hogy legalább egy órán át nem szállt fel és le repülőgép a Dubaji nemzetközi repülőtéren. A légiforgalom leállításának oka az volt, hogy a pilóta nélküli gépek (drónok) berepültek a civil szállítógépek légi folyosójába és akadályozták a repülést. Az utasok biztonsága miatt inkább leállították a légiközlekedést és a rendőrség megkereste a drónok kezelőit, akikről később kiderült, hogy csak a szórakozás kedvéért „eregettek” a pilóta nélküli gépeket és nem voltak tisztában azzal, hogy ezzel akadályozzák a légi forgalmat.

Mindenesetre ezen a héten a dubaji hatóságok  rendeletet hoztak, amelynek értelmében a repülőterek környékén tizenöt-húsz kilométeren belül tilos a drónok használata. A problémát nem az jelenti, hogy a drónkezelő esetleg zavarja a kommunikációt vagy az irányítást, mivel a repülőgépek és drónok különböző frekvenciát használnak. „A drónok könnyen a repülőgép útvonalába kerülhetnek, s nekicsapódhatnak a civil gépeknek. A legrosszabb esetben egyenesen a repülőgép hajtóművébe repülhetnek bele, ami miatt akár le is zuhanhat a gép.” – magyarázta a Gulf Newsnak Abdullah Ahli, a Dubaji Légiforgalmi Irányító központ igazgatója.

 Az első incidens hét hónappal ezelőtt történt, akkor szintén egy órán állt a forgalom a repülőtéren. Két hónappal ezelőtt ismételten berepült egy pilóta nélküli gép, sőt háromszor „visszatért” ugyanaz a drón, mire sikerült megtalálni a kezelőjét. „Csupán annyit kérünk az emberektől, hogy tájékozódjanak és kérdezzenek bátran. A drónozás valóban jó kikapcsolódás, nem akarjuk betiltani, csupán meg akarjuk kérni az embereket, hogy jobban ügyeljenek oda, hol hódolnak  a hobbijuknak.” – jelentette ki Ahli.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez